Ion Cristoiu: Jurnaliștii din Grupul de presă prezidențial au reușit să nu scrie nimic despre vizita lui Klaus Iohannis în SUA

Ion Cristoiu: Jurnaliștii din Grupul de presă prezidențial au reușit să nu scrie nimic despre vizita lui Klaus Iohannis în SUA
Foto: B1 Tv

Klaus Iohannis a fost însoțit în vizita pe care a făcut-o în Statele Unite, la Adunarea Generală a ONU, de un grup de jurnaliști trimiși de televiziunile și publicațiile din România. Singurele informații care au apărut despre această călătorie a președintelui au fost transmise de oamenii de presă.

În același context, mass-media americană nu a publicat nicio informație despre întâlnirile lui Iohannis cu oficialii americani, deoarece s-au ocupat de ceilalți oaspeți ai ONU, inclusiv Vladimir Putin, potrivit lui Ion Cristoiu.

”Klaus Iohannis a ținut un discurs de la Tribuna Națiunilor Unite.
Presupun că membrii Grupului de presă au fost și ei în clădirea ONU cu prilejul acestui discurs.
Ați citit dvs, ați auzit dvs vreo corespondență care să ne ofere un amănunt, un amănunt măcar de la fața locului din timpul discursului și a prezenței lui Klaus Iohannis la ONU?
Tare mă tem că jurnaliștii români nici n-au fost la ONU, preferînd să meargă la shopping”, acuză Cristoiu pe blog.

Gazetarul mai spune că întâlnirea lui Iohannis cu omologul său american a fost ”o splendidă inutilitate protocolară”. Totodată, spre stupoarea jurnalistului, niciun membru din grupul de presă care l-a însoțit pe președintele român ”n-a binevoit să comunice nouă”, cei de acasă, cum a fost primit Klaus Iohannis la Casa Albă, unde au așteptat ziariștii români să iasă de la întâlnirea cu Joe Biden și unde a avut loc conferința de presă de după întâlnire.

” Un astfel de moment e trecut în Programul Casei Albe de pe site-ul Președinției SUA.
Nici un ziarist român dintre cei care l-au însoțit pe Klaus Iohannis în America n-a făcut gestul absolut firesc din punct de vedere profesional de a vedea cum a fost trecută întîlnirea cu Joe Biden.
De ce era nevoie?
Pentru că după întîlnirea de la Casa Albă, la care am serioase îndoieli c-au fost și jurnaliștii noștri, informațiile despre întîlnire au fost comunicate celor din Grupul de presă de Klaus Iohannis la Ambasada României de la Washington. La această conferință de presă Klaus Iohannis a susținut și jurnaliștii noștri s-au grăbit să scrie și să comunice în țară asta c-a fost vorba de o întîlnire bilaterală”, spune Cristoiu, adăugând că Robert Turcescu i-a trimis o captură de pe site-ul Casei Albe despre întâlnirea dintre Iohannis și Biden.

Captura arată că pentru partea americană nu a fost o întâlnire bilaterală, ci o simplă întâlnire a vicepreședintelui american cu președintele român.

”Amănuntul, pe care trebuia să-l descopere presa noastră de la fața locului, e crucial pentru a înțelege ce s-a întîmplat. În cazul unei bilaterale, cele două părți supun întîlnirii dosare cu probleme ale relațiilor dintre cele două țări, care probleme sunt dezbătute și soluționate în cadrul bilateralei”, dezvăluie omul de presă.

Descoperirea făcută de Robert Turcescu ne dovedește că promisiunea unui altfel de politică a fost o ”strașnică păcăleală” din partea lui Iohannis. Această tactică a fost folosită de toți președinții și premierii postdecembriști pe parcursul vizitelor lor la Casa Albă.

” Dar chiar dacă ar fi căutat și ar fi găsit pe site-ul Casei Albe precizarea in Program, nici un gazetar din Grupul de presă n-ar fi cutezat s-o dezvăluie cititorilor din țară.
Aceasta deoarece toate vizitele prezidențiale în străinătate beneficiază de relatări menite a contura imaginea unei acțiuni mărețe, istorice nu numai pentru România, dar și pentru țara vizitată și a unui președinte la apariția căruia în țara vizitată au căzut în fund pînă și vrăbiile”, continuă Cristoiu.

Ion Cristoiu explică că pentru a merge pe banii redacțiilor e o ”concurență acerbă” în vederea obținerii unui loc în avionul prezidențial. Acest loc depinde și de poziția consilierilor de la Cotroceni. ”În cazul lui Klaus Iohannis, de Dan Mihalache, văzut de mulți ca adevăratul președinte al României”.

Cristoiu e de părere că dacă ai scris altceva decât ți-a ”dictat să scrii” consilierul, te-ai ”lins pe bot de un alt voiaj” cu aeronava prezidențială.

În încheiere, jurnalistul exclamă că nu vede rostul cheltuierilor făcute de redacțiile românești pentru a trimite corespondenți în SUA. ”N-ar fi fost mai bine dacă mergea doar Dan Mihalache ca trimis al întregii prese române?!”

 

Ultima oră
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie