Ionuț Moșteanu (USR): PNL și PSD ar trebui să vină cu o reformă reală a pensiilor, în loc să arunce cu taloane și ajutoare și să se comporte de parcă vin ei cu banii de acasă (VIDEO)

Ionuț Moșteanu (USR): PNL și PSD ar trebui să vină cu o reformă reală a pensiilor, în loc să arunce cu taloane și ajutoare și să se comporte de parcă vin ei cu banii de acasă (VIDEO)
Foto: Ionuț Moșteanu / Facebook

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR și liderul deputaților USR, a declarat marți, pentru B1 TV, că PNL, PSD și UDMR, partidele aflate la Putere, ar trebui să vină cu o reformă reală a pensiilor speciale și cu o reformă a întregului sistem de pensii, în loc doar să arunce cu ajutoare minime în stânga și-n dreapta și să se comporte de parcă vin ei cu banii de acasă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderat de Laura Chiriac pe B1 TV.

Ionuț Moșteanu, critici la adresa PSD și PNL pe tema pensiilor

„În 2021, la final, s-a aprobat PNRR. În PNRR erau două momente importante: finalul lui 2022 pentru trecerea pe contributivitate a pensiilor speciale – și numesc specială orice pensie care nu e bazată pe contributivitate – și finalul lui martie 2023, când Guvernul trebuie să vină cu reforma pensiilor.

Că PNL și PSD tot discută – PNL a devenit un PSD pe galben – tot aruncă în stâmnga sau dreapta, mai dau ei la pensionari un pic sau mai mult, sau niște taloane, sau niște ajutoare de parcă dau de la ei de acasă. Nu! Sunt drepturile oamenilor, că au muncit o viață întreagă.

Dar (PSD și PNL) niciodată nu s-au uitat la ce se va întâmpla în anii viitori. De asta în PNRR am lăsat un an și jumătate în care Guvernul trebuia să lucreze cu toate cifrele pe masă la această reformă a pensiilor. Mai sunt două luni și jumătate până când Budăi, Ciucă și Ciolacu… mai devreme chiar, că trebuie să discute cu partenerii sociali, să înțeleagă toată lumea cum arată sistemul de pensii”, a declarat Ionuț Moșteanu, pentru B1 TV.

Acesta a mai pecizat că ieșirea așa-zișilor ”decreței” la pensie pune „o presiune teribilă pe sistemul de pensii”. La asta trebuie să ofere soluții Guvernul Ciucă – Ciolacu, nu încă 200 de lei și ajutoare de caldură pentru iarnă, care vin în primăvară, a mai spus Moșteanu.

Reforma pensiilor speciale inițiată de Guvernul PNL – PSD – UDMR, praf în ochii românilor

Amintim că Guvrnul Ciucă a pregătit un proiect de lege pentru reforma pensiilor speciale, proiect ce urmează să fie dezbătut și votat în Parlament din luna februarie, când revin aleșii din vacanță.

Numai că USR susține că, în fapt, această reformă nu rezolvă nimic, nu respectă principiile din PNRR, nu desființează nicio pensie specială și permite în continuare ca unele pensii să fie mai mari decât ultimul salariu în plată. De asemenea, proiectul de lege nu face referire la pensiile speciale ale parlamentarilor, a late în plată, sau la cele are primarilor, amânate cu încă un an.

Cătălin Drulă, președintele USR, a explicat faptul că partidul său a propus proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor, dar acestea sunt blocate în Parlament chiar de liderii PNL și PSD care altfel, public, pretind că vor desființarea acestor privilegii.

„Proiectul USR privind pensiile parlamentarilor… Nu vrea dl Ciolacu nici să-l pună în dezbaterea Parlamentului, îl ține în sertar la Biroul permanent și nu l-a trimis la comisii. E singurul proiect – și sunt în Parlament din 2016 – pe care l-am văzut că nu e trimis la comisii.

Pe celălalt, cu primarii, (…) proiectul e ținut în comisii la Senat (Senatul e condus interimar de Alina Gorghiu de la PNL – n.r)”, a declarat Drulă, pentru B1 TV.

La rândul său, Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a explicat faptul că PNL și PSD au venit cu acest proiect de așa-zisă reformă a pensiilor speciale croit intenționat pentu a pica la Curtea Constituțională.

„Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”, a scris Ghinea, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe