Kelemen Hunor, despre alegerea primarilor în două tururi: Nu există așa ceva în programul de guvernare și nici în acordul de coaliție. Nu s-a putut pentru că noi nu am fost de acord, recunosc (VIDEO)

Kelemen Hunor, despre alegerea primarilor în două tururi: Nu există așa ceva în programul de guvernare și nici în acordul de coaliție. Nu s-a putut pentru că noi nu am fost de acord, recunosc (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a insistat, marți, că Uniunea nu va susține niciun proiect de lege privind revenirea la alegere primarilor în două tururi. De altfel, Kelemen a precizat că acest punct nu a fost trecut nici în programul de guvernare, și nici în acordul de funcționare al coaliției tocmai pentru că UDMR s-a opus.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Kelemen Hunor, despre sistemul de alegere a primarilor

Întrebat în legătură cu revenirea la alegerea primarilor în două tururi, obiectiv asumat de colegii de coaliție, PNL și USR-PLUS, Kelemen Hunor a susținut: „Nu există așa ceva în programul de guvernare și nu există așa ceva în acordul nostru de coaliție. Eu nu vreau să comentez ceea ce eu nu am promis și pot să vă spun că din punctul nostru de vedere… Nu s-a putut (pune acest punct în acordul de coaliție) pentru că noi nu am fost de acord. Recunosc. Pentru că, din punctul meu de vedere, sistemul e perfect constituțional, perfect democratic și perfect legitim. Și dacă e această variantă care funcționează, de ce vrei o altă variantă? Se poate, dar nu cu sprijinul UDMR. Acest lucru e cunoscut dinainte de alegeri. Noi credem că acest sistem funcționează bine în forma actuală. Sunt vreo 2 – 3 proiecte și acum în procedură parlamentară, dar noi nu vom susține. Fostul PMP a lăsat un proiect, AUR a depus un proiect, cred că e un proiect mai vechi al colegilor din USR, noi nu vom susține. De asta nici nu am ajuns să-l pune în acordul nostru politic”.

Ce spun Ludovic Orban și Dan Barna despre sistemul de alegere a primarilor

Recent, vicepremierul Dan Barna, copreședinte USR-PLUS și unul dintre liderii coaliției de guvernare, și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că alegerile locale parţiale din 27 iunie se desfăşoară tot într-un singur tur.

„Avem în câteva zile din nou alegeri pentru primari. Din nou într-un singur tur. E foarte clar că promisiunea pe care programul de guvernare şi pe care USR PLUS a făcut-o, şi coaliţia a făcut-o, nu s-a materializat şi nu avem alegeri în două tururi. Voi propune, voi discuta în coaliţie un calendar clar şi faţă de acest subiect. Comisia de cod electoral trebuie să devină realitate”, a afirmat Dan Barna.

După această declarație, președintele PNL Ludovic Orban, celălalt lider al coaliției, a ținut să puncteze: „Vă readuc aminte că Guvernul pe care l-am condus a fost demis prin moţiune de cenzură pentru că Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Evident că noi susţinem acest lucru, dar vrem să o facem într-un moment în care se ia decizia. Deocamdată suntem departe de anul electoral 2024. Cu siguranţă vom decide în coaliţie şi vom stabili acest lucru”.