Kelemen Hunor: Trebuie să facem un inventar al sporurilor. Nu vor fi eliminate în 2021 / Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt așa de multe pericole la fiecare colț (VIDEO)

Kelemen Hunor: Trebuie să facem un inventar al sporurilor. Nu vor fi eliminate în 2021 / Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt așa de multe pericole la fiecare colț (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a precizat că peste o lună de zile ministrul Muncii, Raluca Turcan, va prezenta o analiză „extrem de serioasă și precisă” privind sporurile bugetarilor, iar ulterior coaliția de guvernare va decide ce se întâmplă cu acestea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vicepremierul Kelemen Hunor, despre sporurile bugetarilor, pe B1 TV

„Eu am spus că trebuie să vedem – și asta a fost decizia coaliției – toate sporurile, fiindcă în acest moment, dintre colegii mei, nimeni n-a știut câte sporuri există. Am spus să vină ministrul Muncii, doamna Turcan, cu o analiză extrem de serioasă și extrem de precisă exact într-o lună de zile și, după aceea, acele sporuri trebuie eliminate, trebuie discutate prin lege”, a declarat Kelemen Hunor, marți seară, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde a vorbit și despre situația bugetară, și despre pensiile speciale.

Referitor la faptul că există persoare care ar putea încerca să justifice și existența unor sporuri de genul celor pentru praf și pentru munca la calculator, vicepremierul a afirmat: „Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt așa de multe pericole la fiecare colț când treci dincolo de ușa instituției. Nu ai o constrângere, caută un lucru unde condițiile sunt mai blânde și unde nu ai astfel de pericole”.

Președintele UDMRa precizat că sporurile nu vor fi eliminate în 2021, dat fiindcă actuala coaliție a anunțat că veniturile vor fi înghețate la nivelul lui decembrie 2020.

„Nu în 2021 vor fi eliminate și acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de prețios și extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil și în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel și mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puțini bani la sfârșitul lunii decât avea în decembrie”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a subliniat că este nevoie de „o analiză serioasă”.

„Noi am luat încă o decizie. Vom schimba, vom amenda Legea salarizării unice și acolo trebuie să vedem care sunt acele sporuri care trebuie incluse în venitul de bază și care sunt sporurile care nu pot fi acceptate”, a mai spus Kelemen Hunor.

Demnitarul spune că trebuie făcut un inventar al sporurilor.

„În secolul XXI să spui că este un risc să lucrezi la calculator… bine, omule, renunță la calculator! Nu se poate pur și simplu. Trebuie o analiză foarte serioasă. În 20 de ani, în 30 de ani s-a stricat enorm de mult acest sistem, au apărut fel de fel de sporuri peste sporuri. Trebuie să facem un inventar, trebuie să vedem cum se poate gestiona în așa fel încât omul să aibă un venit corect, un venit care asigură un trai decent, dar nu vii cu sporuri peste sporuri”, a adăugat vicepremierul.

Ultima oră
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări