Klaus Iohannis: Cred că este binevenită discuția dintre Joe Biden și Vladimir Putin pentru a reitera că scutul de la Deveselu este unul pur defensiv

Klaus Iohannis: Cred că este binevenită discuția dintre Joe Biden și Vladimir Putin pentru a reitera că scutul de la Deveselu este unul pur defensiv
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, luni, la finalul Summit-ului NATO de la Bruxelles, că scutul antirachetă de la Deveselu are doar un rol defensiv. ”Noi nu intenţionăm să atacăm pe nimeni cu acest scut”, a spus șeful statului, întrebat de jurnaliști dacă apropiata întâlnire a președintelui american, Joe Biden, cu liderul rus, Vladimir Putin, poate fi o ocazie pentru a sublinia din nou caracterul defensiv al scutului antirachetă de pe teritoriul țării noastre.

Klaus Iohannis, despre întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin

”Acest scut este de multe ori adus în discuție de Rusia, însă cred că este binevenită și această discuție pentru a reitera că acest scut este unul pur defensiv, inclusiv partea de la noi, de la Deveselu, are numai rol defensiv. Noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni cu acest scut, însă suntem foarte hotărâți să apărăm națiunile noastre, statele noastre, și de aceea am acceptat la vremea respectivă instalarea unei componente a acestui scut și în România”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebat în ce măsură există discuții între oficialii români cu cei din Rusia, președintele a răspuns: ”Noi discutăm toate aceste chestiuni în formatele din care suntem parte fiindcă așa este corect”.

Întâlnirea dintre liderul de la Casa Albă, Joe Biden, și președintele rus, Vladimir Putin, este programată miercuri.

În aceeași conferință de presă, Klaus Iohannis a prezentat concluziile Summit-ului NATO de la Bruxelles și a anunțat că l-a invitat pe președintele Joe Biden în România.