Klaus Iohannis, despre modificarea Constituției, subiect relansat de PSD și UDMR: E o temă foarte importantă, dar atractivă pentru tot felul de scenarii

Klaus Iohannis, despre modificarea Constituției, subiect relansat de PSD și UDMR: E o temă foarte importantă, dar atractivă pentru tot felul de scenarii
În imagine: Președintele Klaus Iohannis dând mâna cu Marcel Ciolacu, liderul PSD, cel care a redeschis subiectul modificării Constituției. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, la subiectul redeschis de PSD și UDMR privind modificarea Constituției. Șeful statului a susținut că Legea fundamentală chiar trebuie modernizată și trebuie abordate mai multe teme importante. Pe de altă parte, a atras atenția că discuția „va duce la foarte multă învolburare în spațiul public dacă nu e abordată corespunzător” și „nu vreau să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor”.

Klaus Iohannis, despre dezbaterile privind modificarea Constituției

Iohannis a susținut întâi că e nevoie de modernizarea Constituției, dar „nu vreau să cădeți în capcana discuțiilor de dragul discuțiilor”.

„E o temă foarte importantă, dar atractivă pentru tot felul de scenarii. Până când nu avem ceva scris, un draft, e greu de interpretat” a continuat președintele.

Acesta s-a referit și la câteva teme importante ce ar putea fi tranșate cu această ocazie: „S-a vorbit despre alegeri anticipate, dar nici nu există în Constituție. Trebuie lămurit cum, când și cine dizolvă Parlamentul și ce înseamnă alegeri anticipate? Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra pentru ambele”.

Klaus Iohannis a mai afirmat că discuția pe tema modificării Constituției e foarte complicată și „va duce la foarte multă învolburare în spațiul public dacă nu este abordată corespunzător”.

UDMR și PSD au relansat subiectul privind revizuirea Constituției

Amintim că, recent, vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a transmis că Uniunea va susține în Senat organizarea unui referendum de modificare a Constituției. Acesta ar vrea ca președintele țării să fie ales de Parlament, nu de români, ca acum.

„Marea majoritate a ţărilor UE funcţionează ca state cu preşedintele ales în Parlament. Asta am spus noi că ar trebui să facem. Şi, ca să nu fie nicio discuţie că vrem un preşedinte decorativ, nu umblăm la atribuţii, ele rămân aşa cum sunt. Asta a fost propunerea noastră. Dacă va exista majoritate, dacă va exista dorinţă, noi cu această propunere vom merge în discuţii”, a explicat Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

Pe modificarea Constituției a insistat și Marcel Ciolacu, liderul PSD: „Cu o majoritate de peste 65% în Parlament avem puține scuze dacă vom rata din nou. Societatea așteaptă o Constituție modernă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe