Klaus Iohannis, după discuția cu președintele Estoniei: „România acționează pentru creșterea în continuare a prezenței militare aliate în țara noastră” (VIDEO)

Klaus Iohannis, după discuția cu președintele Estoniei: „România acționează pentru creșterea în continuare a prezenței militare aliate în țara noastră” (VIDEO)
Foto: presidency.ro

România acționează pentru ca prezența militară aliată în țara noastră să crească în continuare, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, după întrevederea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu omologul său estonian, Alar Karis.

„Avem nevoie urgent de consolidarea substanțială și echilibrată a întregului Flanc Estic, de o prezență înaintată unitară și întărită”, a spus Klaus Iohannis, după discuția cu președintele Estoniei

„Am avut discuții conistente, având în vedere că actuala situație de securitate din regiune este deosebit de preocupantă, în special pentru statele de pe Flancul Estic, atât la nordul acestui flanc, unde se află Estonia, dar mai ales la sud, la Marea Neagră, unde ne aflăm noi, în România. Avem nevoie urgent de consolidarea substanțială și echilibrată a întregului Flanc Estic, de o prezență înaintată unitară și întărită. De aceea, România acționează pentru creșterea în continuare a prezenței militare aliate în țara noastră”, a declarat șeful statului român.

Klaus Iohannis spune că va prezenta „aceste priorități ale României și la Summitul NATO care va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, cu participarea președintelui Biden”.

Agresiunea rusă din Ucraina și prezența militară a Federației Ruse în Belarus au implicații pe termen mediu și lung asupra securității europene și euroatlantice și trebuie să luăm măsuri imediate, ferme și eficiente. În acest context, am salutat faptul că România și Estonia au o cooperare susținută în domeniul securității și apărării. Am reiterat, totodată, decizia României de a relua anul viitor participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, o contribuție responsabilă a României la întărirea securității colective aliate. Țara noastră este, astfel, solidară cu statele din această regiune, inclusiv cu Estonia”, a adăugat Klaus Iohannis.

Potrivit Președintelui, o altă consecință extrem de gravă a acțiunilor Federației Ruse o prezintă criza umanitară.

Urmăriți B1TV.ro și pe