Klaus Iohannis: România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră

Klaus Iohannis: România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră
Foto: ziuanews.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul evenimentului „Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders’ Meeting”, desfășurat sub egida Atlantic Council, că România este importantă pentru SUA din punct de vedere strategic.

„Trebuie să ne întemeiem realitățile pe valori. România își va îndeplini mereu rolul, în beneficiul securității aliaților și pentru apărarea valorilor noastre democratice și naționale comune. România este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA, iar SUA continuă să fie esențială pentru securitatea noastră”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Șeful statului a precizat că stabilitatea europeană a fost pusă la încercare de intervenția ilegală a Rusiei în zona Mării Negre.

„Lângă întregul flanc estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, Rusia a continuat să pună la încercare Alianța Nord-Atlantică până în ziua de azi. Ea continuă să considere NATO un adversar, deși NATO i-a întins mâna în semn de cooperare. Rusia vorbește de interese privilegiate în vecinătatea sa. Ea vorbește de „dreptul” său de a-și proteja cetățenii din străinătate, inclusiv sau în mod special prin recursul la forță militară. Este o manieră de a spune că alte țări nu se pot dezvolta din proprie voință, și că parcursul lor va fi dictat din altă parte”, a spus Iohannis.

Președintele a mai precizat că țara noastră se află „la răscrucea provocărilor pe care le întâmpină atât din est, cât și din sud”, adăugând că Alianță Nord-Atlantică este esențială în abordarea provocărilor de securitate din est, precum și a celor din sud.

„O concentrare mai mare a SUA, NATO și a UE asupra acestei regiuni se va dovedi benefică pentru stabilitatea regiunii și a zonelor mai îndepărtate. (…) Cu cât mai multă atenție acordă NATO Mării Negre, cu atât mai multă stabilitate va fi furnizată regiunii. Zona Mării Negre este un creuzet de interese diferite. Securizând Marea Neagră, creăm condiții atât pentru a angaja Rusia în dialog, cât și pentru a proiecta stabilitate și securitate în Asia Centrală”, a declarat șeful statului.

Tags:
Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)