Klaus Iohannis: Scăderea economică accentuată din trimestrul II a fost stopată. România nu își poate permite pași greșiți (VIDEO)

Klaus Iohannis: Scăderea economică accentuată din trimestrul II a fost stopată. România nu își poate permite pași greșiți (VIDEO)
Foto: presidency.ro

PreședinteleKlaus Iohannisa transmis marți, într-o intervenție în cadrul evenimentului „Topul Național al Firmelor 2020”, căeconomiaîși revine treptat. Potrivit șefului statului, scăderea economică din cel de-al doilea trimestru al anului, din cauza crizei coronavirusului, a fost stopată, iar industria și comerțul se redresează.

Klaus Iohannis: Economia își revine treptat dupăcriza Covid-19

Epidemia de COVID-19 reprezintă o provocare pentru întreprinzători, autorități și pentru societate în general, spune pre;edintele. Klaus Iohannis este de părere că economia este pe un trend crescător. Dar criza nu a trecut încă, a avertizat el, subliniind că România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării și competitivității economice.

„Este de datoria noastră a tuturor să recuperăm economic și să trecem într-o nouă etapă de dezvoltare, mai puternică și mai sustenabilă, axată pe investiții, digitalizare, inovare, dar și protecția mediului. (…) Economia își revine treptat și avem perspectiva unei creșteri consolidate în anii următori. (…)

Însă criza nu a trecut și situația actuală cere și mai multă atenție, și mai multă prudență. Protejarea resursei umane este vitală. Știu că ați depus eforturi consistente pentru a vă menține angajații sănătoși și afacerile funcționale, punând pe primul loc securitatea și sănătatea oamenilor”, a spus Klaus Iohannis, la o întâlnire cu oamenii de afaceri.

Klaus Iohannis: România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării economice

Klaus Iohannis: Scăderea economică accentuată din T2 al acestui an a fost stopată

Șeful statului a lăudat Guvernul Orban pentru modul în care a acționat în timpul crizei generate de pandemia de coronavirus, afirmând că scăderea economică din trimestrul II a fost stopată.

„E îmbucurător faptul că scăderea economică accentuată din T2 al acestui an a fost stopată. Sectorul industrial și comerțul au intrat într-o etapă de redresare. De la începutul acestei crize, Guvernul a găsit soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum măsura șomajului tehnic, amânarea plății unor credite și obligații fiscale, precum și garantarea unor împrumuturi pentru investiții și capital de lucru, în principal pentru sectorul IMM-urilor.

Iohannis punctează și faptul că performanțele mediului de afaceri sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră economică.

„Avem nevoie de companii puternice în România, care să susțină investiții inteligente și să creeze locuri de muncă bine plătite. Datele ne arată o creștere consistentă a capitalului privat românesc, precum și a numărului de companii cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro anual.

În acest sens, pentru succesul revenirii economice, vocea oamenilor de afaceri este deosebit de importantă. Elaborarea politicilor economice trebuie să se bazeze pe consultarea tuturor părților implicate și să ofere încredere, prin măsuri cât mai bine fundamentate, transparente și predictibile. România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării și competitivității economice”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a amia spus că trebuie fructificate toate oportunitățile de dezvoltare a țării.

„Alături de eforturile sectorului privat, apreciez în mod deosebit preocuparea pentru investiții din partea Guvernului liberal. Avem nevoie, ca țară, să fructificăm toate oportunitățile oferite de fondurile europene. În această perioadă am lucrat, împreună cu Guvernul, pentru a avea un Plan de redresare și reziliență cât mai bine fundamentat, prin care să accesăm cei 30,4 miliarde de euro obținuți de România prin această facilitate.

În acest context, doresc să vă încurajez și pe dumneavoastră, ca reprezentanți ai mediului de afaceri, să priviți în perspectivă și să încercați să vă ghidați afacerile și în funcție de oportunitățile create de accesarea fondurilor europene”, a continuat Iohannis.

„Cu toții trebuie să fim conștienți de responsabilitățile pe care le avem și să respectăm normele de protecție sanitară pentru sănătatea noastră și a celor din jur”, a adăugat el.

Ultima oră
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt
22:01 - Cristian Bușoi, despre stimularea vaccinării împotriva COVID-19: „Trebuie pornită o campanie pozitivă și trebuie făcute eforturi în plus”
21:47 - MAE, după incidentul violent din strâmtoarea Hormuz: Autoritățile omaneze au confirmat decesul navigatorului român. Vom urmări activ investigația în curs