Klaus Iohannis se deliminează de declarațiile făcute de consilierul prezidențial Lazăr Comănescu: Poziția oficială reprezentată de mine nu este de sprijin pentru regimul care este încă la putere în Siria (VIDEO)

Klaus Iohannis se deliminează de declarațiile făcute de consilierul prezidențial Lazăr Comănescu: Poziția oficială reprezentată de mine nu este de sprijin pentru regimul care este încă la putere în Siria (VIDEO)

Neconcordanțe la Palatul Cotroceni privind politica externă a României. Klaus Iohannis a s-a delimitat, miercuri, înainte de plecarea la summit-ul extraordinar de la Bruxelles, de afirmația consilierului prezidențial pentru politică externă Lazăr Comănescu conform căreia „rămânerea la putere a lui Bashar al-Assad în Siria este o oportunitate care merită explorat”.

Șeful statului a declarat că Lazăr Comănescu neagă că ar fi spus așa ceva și susține că România Libera, ziarul în care a apărut informația, ar fi scos această informație dintr-un context mai amplu.

L-am întrebat pe domnul Comănescu și față de mine el a spus că nu s-a exprimat așa. Că titlul din ziarul respectiv ar fi fost dat de redacție și nu luat din textul spus de domnia sa. Aceste lucruri se pot verifica și am rugat departeamentul meu de comunicare să verifice dacă este așa. Poziția oficială reprezentată de mine nu este de sprijin pentru regimul care este încă la putere în Siria. Părerea noastră este că problema siriană trebuie negociată prin negocieri politice, și cu actualul președinte și cu opozanții și cu toți cei care au un interes legitim în siria. Cel mai important lucru ar fi să se găsescă o cale spre dialog, o cale care să termine acest război groaznic și care duce la un număr enorm de refugiați din Siria„, a spus Iohannis.

Consilierul prezi­dențial pentru politică externă Lazăr Comănescu a declarat, în contextul crizei imigranților, că rămânerea lui Bashar al-Assad la conducerea Siriei ar putea fi o variantă viabilă, „o oportunitate care merită explorată”.

Să nu neglijăm faptul că ­societatea siriană este una deosebit de complexă, iar riscul atomizării și mai puternice persistă. Cred că sirienii sunt cei care trebuie să decidă. În măsura în care se poate ajunge la un dialog între opoziția moderată și reprezentanți moderați ai actualului regim, o asemenea oportunitate merită explorată, dacă astfel se poate ajunge la o soluție prin care să se depășească situația de azi„, a declarat Comănescu într-un interviu pentru România Liberă. (Detalii AICI)

Iohannis se delimitează de afirmațiile consilierului său: Iohannis: Nu susțin regimul aflat la putere în Siria