Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, discuții despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, discuții despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni vineri, de la ora 13.00, cu premierul Nicolae Ciucă pentru a analiza situația de securitate din regiune. Discuția are loc în contexul în care Rusia a masat peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Cresc tensiunile la granița Ucrainei. Rusia masează tot mai multe trupe

Tot mai multe state europene se tem de o invazie a Rusiei în Ucraina. UE și NATO se gândesc deja la o ripostă și amenință cu sancțiuni fără precedent.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin cere concesii clare din partea Occidentului pentru a nu trece la acțiune.

„Putem spune că după 2014 asistăm la o deteriorare a situației de securitate în regiune. Obiectivul consolidării flancului estic îl urmărim de multă vreme. (…)

UE trebuie să fie, desigur, unită, iar acesta este cel mai important aspect pe care îl voi sublinia astăzi. Consider că UE poate avansa, de asemenea, în planificarea unor noi sancțiuni – pentru a fi adoptate în caz că este nevoie să fie adoptate noi sancțiuni, pentru că sunt de părere că posibilitatea adoptării unor noi sancțiuni reprezintă contribuția UE la descurajarea Rusiei de la continuarea acțiunilor agresive”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.

SUA, pregătite să suplimenteze trupele în România. Franța, pregătită să se alăture misiunii NATO în țara noastră

„Dacă vreun grup de unități ruse, oricare ar fi ele, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie. Va primi un răspuns economic sever și coordonat pe care l-am discutat în detaliu cu aliații noștri, cum de altfel l-am prezentat foarte clar și Președintelui Putin”, a declarat președintele american Joe Biden.

Anterior, acesta anunțase că SUA își vor spori prezența militară în România și Polonia dacă Federația Rusă va invada Ucraina: „Vom mări prezența trupelor în Polonia, România etc, dacă într-adevăr (Vladimir Putin) face mișcarea (invazia, n.r.) pentru că avem o obligație sacră în Articolul 5 să apărăm aceste țări. Sunt parte din NATO. Nu avem această obligație în ceea ce privește Ucraina, cu toate că avem o îngrijorare mare cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Și președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că țara sa e gata să trimită trupe în România, în cadrul misiunilor NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe