"Legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă". UDMR, critică deciziile guvernului: "Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat"

"Legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă". UDMR, critică deciziile guvernului: "Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat"

Deși aflată într-o alianță parlamentară cu cu PSD și ALDE, UDMR a criticat dezicia guvernului de adoptarea a unei ordonanțe de urgență privind modificarea Codului Penal, calificând acest tip de legiferare drept inacceptabil, și a cerut prin vocea liderului deputaților, Attila Korodi, un pact politic prin care modificările la legea penală să se facă doar în Parlament.

"Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală", a afirmat Attila Korodi, conform news.ro.

Liderul deputaților UDMR a mai criticat și faptul că deși guvernul a motivat că ordonanța de urgență a fost necesară pentru a pune Codul Penal în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, prin ordonanța de urgență se pun în practică doar 5 din cele 40 de decizii și, de asemenea, a cerut eliminarea pragului de 200.000 de lei din definiția abuzului în serviciu deoarece prevederea nu era cerută de CCR.

"UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CCR să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privinţa modificării Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curţii Constituţionale", a precizat Attila Korodi.

Urmăriți B1TV.ro și pe