Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Dacă va exista această solicitare de revocare a Avocatului Poporului, noi o vom vota. Vrei, nu vrei, e o decizie politică și numirea, și eventuala schimbare din funcție (VIDEO)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Dacă va exista această solicitare de revocare a Avocatului Poporului, noi o vom vota. Vrei, nu vrei, e o decizie politică și numirea, și eventuala schimbare din funcție (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți seară, în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, că dacă PNL și USR vor cere revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, parlamentarii UDMR vor vota această solicitare.Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului și ale Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au fost respinse, marți, de Parlament.

Kelemen Hunor:A fost o decizie a coaliției că dacă va exista un raport în care vor fi nemulțumiri, atunci noi vom susține raportul colegilor noștri

”A fost o decizie a coaliției că dacă va exista un raport în care vor fi nemulțumiri, atunci noi vom susține raportul colegilor noștri. Aceste rapoarte din 2018, 2019, 2020 au fost dezbătute și colegii care erau în comisiile de specialitate au ajuns la concluzia că trebuie să respingem raportul de activitate al Avocatului Poporului. Este de fiecare dată, vrei, nu vrei, o decizie politică și numirea, și eventuala schimbare a Avocatului Poporului, la Radio și la Televiziune.

Respingerea raportului nu înseamnă neapărat schimbarea și demiterea Avocatului Poporului, dar probabil că mâine (joi – n.r.), așa cum au anunțat colegii din PNL, USR, vor cere revocarea. Dacă va exista această solicitare, noi, pe baza respingerii raportului, vom vota”, a declarat Kelemen Hunor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vicepremierul spune că nu este prima dată când lucrurile se întâmplă în acest fel și că Parlamentul are posibilitatea legală de a schimba șeful unei instutuții care se află în subordinea sa.

”Nu este o noutate, nu se întâmplă prima dată și nu vreau să personalizăm foarte tare această discuție pentru că asta este din punct de vedere legal, juridic, constituțional, posibilitatea Parlamentului dacă este nemulțumit cu activitatea unui conducător al unei instituții care este în subordinea Parlamentului”, a mai spus Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, Renate Weber a transmis, marți, printr-un comunicat de presă că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate a instituției pentru anii 2018 – 2020 încalcă legea și prevederile Constituției.