Lista penalilor din marile orașe ale țării: Zeci de aleși au dosare la DNA sau au fost arestați pentru fapte de corupție

Lista penalilor din marile orașe ale țării: Zeci de aleși au dosare la DNA sau au fost arestați pentru fapte de corupție
Foto: actualitati.net

Fenomentul corupției ce a cuprins România este încet, încet anihilat de DNA. Procurorii au arestat sau au pus sub cercetare penală mai mulți primari în ultimul timp.

Începând cu edilul Capitalei, Sorin Oprescu, și până primari ai orașelor mai mici de 100.000 de locuitori sau cei ai comunelor, toți au băgat mâna în fondurile bugetului plătit din banii cetățenilor.

Chiar și primarii de sector se confruntă cu probleme cu legea. Procurorii anticorupție i-au acuzat de fapte de corupție pe Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1, respectiv Marian Vanghelie, Sectorul 5.

Pe de altă parte, fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraș, se află deja în spatele gratiilor, fiind condamnat, în luna mai a acestui an, la opt ani de închisoare, cu executare, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri.

Jurnalistul Cristian Vasilcoiu de la profit.ro a făcut lista penalilor din marile oreșe ale țării.

CLUJ-NAPOCA. Fostul primar Sorin Apostu a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, pe motiv că a primit aproape 100.000 de euro mită de la afaceristul Călin Stoia, pentru încheierea unor contracte de salubrizare și asigurarea parcului auto al municipalității.

IAȘI. Gheorghe Nichita este acuzat că a transformat Poliția Locală într-un soi de proprie firmă de pază și monitorizare, pe care o folosea inclusiv pentru a-și urmări amanta.

CONSTANȚA. “Pitorescul” Radu Mazăre s-a ales și el cu o avalanșă de dosare la DNA. Per ansamblu, Radu Mazăre este acuzat de procurori că ar fi comisionat contracte acordate de Primăria Constanța, că ar fi direcționat bani către firme la care avea interese directe, dar și că ar fi vândut terenuri la prețuri subevaluate.

BRAȘOV. Nici George Scripcaru nu a scăpat de procurorii Anticorupție. El a fost initial reținut în luna iunie a acestui an și este cercetat acum, sub control judiciar, pe motiv că ar fi prejudiciat CET Brașov cu 30 de milioane de lei, prin acordarea de contracte preferențiale.

CRAIOVA. Acuzat că a primit mită de la afaceristul piteștean Cornel Penescu, pentru a aproba înființarea unei linii de autobuz către un supermarket pe care acesta l-a construit la Craiova, Antonie Solomon a primit trei ani de închisoare. A și fost eliberat condiționat, între timp.

PLOIEȘTI. Iulian Bădescu este suspectat de DNA că a cerut comisioane din banii acordați de Primărie către echipa de fotbal Petrolul Ploiești. Ba chiar, se deplasa în cantonamente în afara țării, pe cheltuiala clubului. Este cercetat de DNA și într-un dosar care îl vizează pe deputatul Sebastian Ghiță și implică infracțiuni de spălare de bani.

PITEȘTI. Tudor Pendiuc este acuzat că a prejudiciat regia locală de transport în comun cu un million de euro. Primarul Piteștiului a primit, printre altele, un apartament în București, pe numele fiicei. Și aceasta a fost pusă sub acuzare. Dosarul este în present judecat de Tribunalul București.

BACĂU. Romeo Stavarache a stabilit un record al comisioanelor. Potrivit DNA, Stavarache ajunsese să ceară chiar și 50% din valoarea contractelor acordate de primăria condusă de el. Notabil este cazul stâlpilor de iluminat public din oraș. Stavarache este trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție.

Fostul primar Dumitru Sechelariu nu a mai apucat să fie condamnat, fiindcă între timp a decedat. În schimb, fostul viceprimar Laurian Lucaș a ajuns, în noiembrie 2014, în spatele gratiilor, în același dosar. El a primit patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată, adică aceeași acuzație care îi era adusă și lui Sechelariu.

BUZĂU. Constantin Boșcodeală a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, pe motiv că a finanțat, ilegal, echipa de fotbal Gloria Buzău, cu 1,6 milioane de lei. Decizia nu este definitivă. El mai este acuzat de abuz în serviciu într-un dosar privind transferul unui teren de 33 de hectare.

BAIA MARE. Cătălin Cherecheș este urmărit penal pentru fapte de corupție. Este vorba despre cinci infracțiuni de luare de mită, din partea reprezentanților unor societăți comerciale, pentru încheierea unor contracte cu primăria.

TÂRGU-MUREȘ. Dorin Florea este acuzat de abuz în serviciu, pe motiv că ar fi finanțat, ilegal, cu 4 milioane de lei, clubul sportive din localitate.

TIMIȘOARA. Procurorii DNA au descins de patru ori până în prezent la Primăria Timișoara, într-un dosar ce vizează vânzarea locuințelor naționalizate. Nu a fost formulată, până în prezent, nicio acuzație oficială, dar dosarul îl vizează pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu.

RÂMNICU-VÂLCEA. Ultimii doi primari ai orașului au ajuns în spatele gratiilor sub acuzații de corupție: Emilian Frâncu și Mircia Gutău.

   

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)