Lucian Bode, despre achiziția a sute de BMW-uri de la firma condusă de prietenul lui Iohannis: „Cătălin Drulă a aprobat cererea de finanțare când era ministru, inclusiv detaliile tehnice”

Lucian Bode, despre achiziția a sute de BMW-uri de la firma condusă de prietenul lui Iohannis: Cătălin Drulă a aprobat cererea de finanțare când era ministru, inclusiv detaliile tehnice
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministerul de Interne, Lucian Bode, a răspuns joi la acuzațiile formulate de liderul USR, Cătălin Drulă, privind licitația pentru achiziția celor 600 de autospeciale marca BMW de către Poliția Română.

Lucian Bode, despre licitația pentru cele 600 de autospeciale BMW

Lucian Bode a precizat, după verificările făcute de Corpul de Control, că licitația este una corectă:

„Am trimis corpul de control al ministrului în anchetă pentru a clarifica modul cum s-a defășurat licitația. este un gest de normalitate pentru clarificarea situației create de dezinformările lansate în spațiul public. L-am văzut pe fostul ministru al Transporturilor, domnul Drulă, în goana după audiență afirmând “ a ieșit Poliția lui Bode să mintă pentru el și pentru Iohannis”. Prinde tupeu domnul Drulă acuză o conspirație la nivel înalt, omițând să spună ce rol important și determinant îl are în această speță.

Necesitatea achiziției este una reală și evidentă. Poliția are nevoie de mijloace performante. Toată documentația tehnică a fost întocmită, analizată și agreată de către structurile de specialitate, primind și girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiții. Întregul proces de achiziție s-a derulat de către Inspectoratul General al Poliției Române cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparență și legalitate”.

Cum răspunde Lucian Bode la acuzațiile lui Cătălin Drulă

Lucian Bode a spus că Cătălin Drulă este cel care și-a dat acordul în ceea ce privește fișa cu detaliile tehnice, în anul 2021, când era ministru al Transporturilor. În fișă se regăsește și condiția cutie de viteze 8+1:

Potrivit ministrului de Interne, avizul de conformitate a fost dat de către ANAP care supraveghează achizițiile din România.

„Îmi pare rău că unii vor fi dezamăgiți, dar licitația este corectă iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință.

În 2017 discuțiile dintre IGPR și Ministerul Transporturilor se constată nevoia unui sistem modern de monitorizare a traficului.

În 2018, discuțiile se încheie cu o concluzie, necesitatea unei cereri de finanțare însoțită de specificațiile tehnice.

La 1 octombrie 2020 IGPR depune cererea de finanțare și proiectul tehnic.

La 12 noiembrie 2020 se emite Hotărârea de Guvern prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect. Am aici hotărârea semnată de asociatul politic mai nou al domnului Drulă, domnul Ludovic Orban.

La 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor aprobă cererea de finanțare, inclusiv fișa cu detaliile tehnice.

În 5 iulie 2021 în baza acordului semnat de Ministerul condus de domnul Drulă se semnează contractul de finațare.

Anexa 2 a acestui contract este fișa cu detaliile tehnice, unde vom găsi la pagina 7 capacitatea cilindrică, cutia de viteză, tracțiunea, lungimea, caroseria, rularea, inscripționarea specifică. Foarte important după cum vedeți, cutie automată 8+1 trepte”.

Potrivit lui Lucian Bode, Cătălin Drulă a sesizat OLAF şi Parchetul European în condiţiile în care acest contract şi specficiaţiile tehnice au fost pe masa sa când conducea Ministerul Transporturilor. Mai mult, contractul ar fi ajuns și la Cristian Ghinea, pe când conducea Ministerul Fondurilor Europene:
”Drulă face acuzaţii grave, cu atac la persoană, vorbind de documente semnate de către dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Drulă cere DNA să se autosesizeze. Ce ar trebui să înţelegem acum? Că se autodenunţă. Drulă sesisează OLAF şi Parchetul European în condiţiile în care acest contract şi specficiaţiile tehnice au fost pe masa miniştrilor Drulă şi Ghinea. Întreaga documentaţie o punem la dispoziţia tuturor instituţiilor competente şi vom susţine orice demers al acestora. S-a gândit ce va spune procurorilor, cum şi de ce a semnat acel contract cu acele specificaţi pe care azi le numeşte cu dedicaţie? Domnul Drulă nu a uitat ce a semnat, a sperat că vom uita noi, toţi ceilalţi. Eu personal nu mai am nicio aşteptare şi nu aştept replica domnului Drulă oricât de hilară ar fi”, a declarat Bode.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:00 - Luis Enrique, demis de la naționala Spaniei după eliminarea prematură de la Cupa Mondială din Qatar
13:55 - Tinerii de la Partida Romilor vă invită să învățați limba romani
13:47 - Franța e pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. Gerald Darmanian: „Sunt țări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene”
13:31 - Ambasada Ucrainei la Chișinău amenințată că în sediul instituției a fost amplasată o bombă. Poliția caută autorul mesajului
13:30 - Celine Dion, în vârstă de 54 de ani, este diagnosticată cu o boala denumită „Sindromul persoanei rigide”, o boală rară, care transformă bolnavii în „statui umane
13:28 - Crimea este în continuare expusă atacurilor ucrainene, recunoaște Kremlinul / Forțele ruse susțin că au doborât o dronă în portul Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei anexate ilegal
13:24 - Un parașutist militar și-a pierdut viața în urma unor salturi programate
13:11 - Ungaria importă zilnic circa 1.200 de tone de sare din Salina Praid, din România. Din cauza războiului, sarea noastră a înlocuit-o pe cea din Ucraina
13:08 - Șofer de TIR din Constanța, beat de abia stătea în picioare: „Cum conduceți așa”
13:06 - Ieri ne numea „Vestul sălbatic al Europei”, azi vorbește la superlativ despre români. Eurodeputatul german Guido Reil, discurs emoționant după o vizită în România: „Îmi cer iertare mândrului popor român” (VIDEO)