Lucian Romașcanu: Nicu Covaci, un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani. Dacă ești UCMR, ar trebui să fii mândră să ai astfel de oameni în interiorul organizației. Procedurile ar trebui revizitate (VIDEO)

Lucian Romașcanu: Nicu Covaci, un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani. Dacă ești UCMR, ar trebui să fii mândră să ai astfel de oameni în interiorul organizației. Procedurile ar trebui revizitate (VIDEO)
Foto: Facebook @ Lucian N. Romașcanu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a arătat „surprins neplăcut” de faptul că Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a respins cererea de a deveni membru lui Nicu Covaci, fondator și lider al trupei Pheonix. „Totuși vorbim despre un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani”, a declarat social-democratul, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Lucian Romașcanu, pe B1 TV: Nicu Covaci, un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani

Întrebat cum vede cazul Nicu Covaci, ministrul Culturii a spus: „O văd cu o surpriză neplăcută. Pentru telespectatorii dumneavoastră, vreau să spun încă de la început că nu este în subordinea Ministerului Culturii nicio asociație de creatori, nicio uniune, dar totuși vorbim despre un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani. Am simțit nevoia să avem un punct de vedere pentru că nu cred că o uniune de creație și, în cazul de față, UCMR ar trebui să aibă acest tip de proceduri interne când vine vorba de oameni care și-au probat deja ceea ce sunt de-a lungul vieții”.

„Sigur, așa spun procedurile, trebuie să ceară dumnealui sau oricine dorește, trebuie să dea un examen și apoi decide cineva dacă Nicu Covaci e chiar el sau e altcineva cu buletinul în mână. Eu cred că ar trebui să avem o discuție amplă în acest moment cu artiștii, cu uniunile de creație, cu cei care sunt aspiranți la calitatea de membru al unei uniuni de creație, pentru a aduce și legislația, și procedurile interne la zi”, a adăugat Lucian Romașcanu.

Întrebat ce competență mai are UCMR, având în vedere că Nicu Covaci e validat deja de decenii de un public atât de numeros, social-democratul a afirmat: „Asta este una din probleme. Îmi pare foarte rău, am tot respectul pentru oamenii care lucrează acolo, pentru membrii UCMR și probabil că sunt cazuri similare și la Uniunea Scriitorilor, și la Uniunea Artiștilor Clasici, este evident că undeva faptul că sunt uniuni validate prin lege de utilitate publică, reprezentative pentru branșă, undeva le dă sentimentul că pot fi pentru totdeauna arbitrii acestei chestiuni”.

„Din punctul meu de vedere, dacă ești Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, trebuie să fii mândră să ai în interiorul organizației oameni precum Nicu Covaci și ar trebui revizitate procedurile astfel încât acest tip de mare personalități să poată fi atrase și să li se acorde statutul de membru sau de membru de onoare, fără umilința unui examen pe care ei l-au dat și l-au luat de-a lungul vieții în fața celui mai aspru juriu cu putință, și anume publicul”, a continuat ministrul Lucian Romașcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)