Lucian Romașcanu: Nicu Covaci, un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani. Dacă ești UCMR, ar trebui să fii mândră să ai astfel de oameni în interiorul organizației. Procedurile ar trebui revizitate (VIDEO)

Lucian Romașcanu: Nicu Covaci, un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani. Dacă ești UCMR, ar trebui să fii mândră să ai astfel de oameni în interiorul organizației. Procedurile ar trebui revizitate (VIDEO)
Foto: Facebook @ Lucian N. Romașcanu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, s-a arătat „surprins neplăcut” de faptul că Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a respins cererea de a deveni membru lui Nicu Covaci, fondator și lider al trupei Pheonix. „Totuși vorbim despre un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani”, a declarat social-democratul, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Lucian Romașcanu, pe B1 TV: Nicu Covaci, un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani

Întrebat cum vede cazul Nicu Covaci, ministrul Culturii a spus: „O văd cu o surpriză neplăcută. Pentru telespectatorii dumneavoastră, vreau să spun încă de la început că nu este în subordinea Ministerului Culturii nicio asociație de creatori, nicio uniune, dar totuși vorbim despre un reprezentant de seamă al culturii române în ultimii zeci de ani. Am simțit nevoia să avem un punct de vedere pentru că nu cred că o uniune de creație și, în cazul de față, UCMR ar trebui să aibă acest tip de proceduri interne când vine vorba de oameni care și-au probat deja ceea ce sunt de-a lungul vieții”.

„Sigur, așa spun procedurile, trebuie să ceară dumnealui sau oricine dorește, trebuie să dea un examen și apoi decide cineva dacă Nicu Covaci e chiar el sau e altcineva cu buletinul în mână. Eu cred că ar trebui să avem o discuție amplă în acest moment cu artiștii, cu uniunile de creație, cu cei care sunt aspiranți la calitatea de membru al unei uniuni de creație, pentru a aduce și legislația, și procedurile interne la zi”, a adăugat Lucian Romașcanu.

Întrebat ce competență mai are UCMR, având în vedere că Nicu Covaci e validat deja de decenii de un public atât de numeros, social-democratul a afirmat: „Asta este una din probleme. Îmi pare foarte rău, am tot respectul pentru oamenii care lucrează acolo, pentru membrii UCMR și probabil că sunt cazuri similare și la Uniunea Scriitorilor, și la Uniunea Artiștilor Clasici, este evident că undeva faptul că sunt uniuni validate prin lege de utilitate publică, reprezentative pentru branșă, undeva le dă sentimentul că pot fi pentru totdeauna arbitrii acestei chestiuni”.

„Din punctul meu de vedere, dacă ești Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, trebuie să fii mândră să ai în interiorul organizației oameni precum Nicu Covaci și ar trebui revizitate procedurile astfel încât acest tip de mare personalități să poată fi atrase și să li se acorde statutul de membru sau de membru de onoare, fără umilința unui examen pe care ei l-au dat și l-au luat de-a lungul vieții în fața celui mai aspru juriu cu putință, și anume publicul”, a continuat ministrul Lucian Romașcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:59 - Rusia: Atacuri în Daghestan. Şase poliţişti şi un preot au fost ucişi (VIDEO)
23:46 - Patru oameni au mai rămas în cursa pentru șefia USR. Cristian Seidler vrea un tandem – el, la conducerea partidului, Elena Lasconi – candidata USR la prezidențiale (VIDEO)
23:14 - IPS Teodosie, sfaturi în căsnicie: Recomandarea pentru femeile care nu vor să aibă relaţii cu soţii lor
22:52 - Botoșani: Accident de muncă o fabrică de lactate. Patru bărbaţi au căzut într-un bazin de decantare / UPDATE: Toți cei patru au murit. Printre ei e și directorul fabricii
22:33 - De ce-și găsesc fetele tot mai greu iubiți? Jorge: „Băieții zici că s-au ascuns în gaură de șarpe. Sau dacă sunt, n-ai ce să faci cu ei, că nu sunt destul de maturi. Băi băieți, hai să ne revenim un pic!”
21:59 - „A murit ca un câine”. Văduva victimei lui Mario Iorgulescu e disperată, după ce a aflat că pedeapsa acestuia cu închisoarea a fost anulată: „Nu mai rezist, nu mai suport”
21:26 - Connect-R, dezvăluiri emoționante despre părinții săi: Mama vinde și acum ziare la tarabă. Tata este un copil și așa a rămas toată viața
21:05 - Irina Columbeanu are planuri mari. În ce țară din Europa își dorește să studieze: „Vreau să merg la o școală de medicină. Sunt foarte pasionată de acest subiect”
20:41 - Ca-n filmele de comedie: Cum s-a ales un hoț beat cu încă două acuzații, pe lângă cea de furt calificat
20:22 - Nouă metodă de înșelăciune – „coletul”. Recomandările polițiștilor