Demisia lui Klaus Iohannis a fost forțată de coaliția de guvernare care nu și-a mai permis să piardă puncte politice din cauza lui. Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, a vorbit despre implicațiile gestului șefului statului în actualul context politic.
Ludovic Orban susține că până la intrarea în vigoare a demisiei lui Iohannis, am putea asista la diverse proceduri, de tergiverare, astfel încât acesta să-și prelungească șederea la Parlament. Într-o intervenție în emisiunea Politica Zilei cu Ioana Constantin, Ludovic Orban a declarat că demisia lui Iohannis vine deoarece a pierdut susținerea coaliției PSD – PNL – UDMR.
„Să-l vedem întâi plecat…La cât s-a cramponat de putere, în condițiile în care o țară întreagă și-a dorit să scape de el cât mai repede, te poți aștepta la orice șmercherie procedurală care să tergiverseze încetarea acestui mandat nenorocit. Mă bucură enorm dispariția din peisajul politic al acestui individ care și-a bătut joc de români și care aproape a distrus România în al doilea mandat. Nu pleacă pentru că are vreo urmă de respect față de români sau pentru că-i pasă de democrația din România, ci pentru că, pur și simplu, coaliția s-a săturat să-l sprijine”, a declarat Ludovic Orban.
În acest context, fostul premier susține că în spatele demisiei a fost inițierea procedurilor de suspendare și teama că acest demers va trece în parlament. Astfel, pentru a nu mai pierde puncte electorale, coaliția l-a forțat să renunțe la mandat.
„Demisia vine pe fondurl demarării procedurii de suspendare, în care eu sunt convins că parlamentarii coaliției de guvernare nu mai puteau fi determinați să voteze împotriva suspendării. Este o demisie forțată de dispariția sprijinului coaliției de guvernare care nu a mai acceptat să piardă puncte continuu, pentru a-l pastra în funcție pe acest individ care a pierdut legătura cu România și care n-a făcut altceva decât să afecteze grav funcționarea democrației și a instituțiilor statului, în al doilea mandat”, a mai spus Ludovic Orban.
Ludovic Orban crede că odată cu demisia lui Klaus Iohannis, acțiunile partidelor extremiste vor mai pierde din viteză. Aceasta pentru că, spune el, demersurile lor nu mai au obiect.
„În mod normal aici funcționează textul constituțional, președintele Senatului, în cazul vacanței funcției de președinte, preia atribuțiile până la alegerea unui președinte. Președintele Senatului poate fi revocat din funcție. Înclin să spun că auriștii și extremiștii ăștia populiști care încearcă să atragă oamenii cu orice fel de intruzie, minciună și manipulare vor mai pierde din viteză odată cu dispariția lui Iohannis”, a mai spus Ludovic Orban,
Pe de altă parte, a atras atenția, paradoxal, deși contestau prelungirea mandatului prezidențial, prin inițierea procedurii de suspendare, extremiștii îl declarau pe Iohannis un președinte constituțional. Aceasta deoarece, suspendarea este o procedură care poate fi inițiată doar în cazul șefilor de stat care își exercită mandatul conform Constituției.
„Demersul de suspendare a lui Iohannis era inutil pentru că el oricum dispărea din peisaj. ei care contestau constituționalitatea de exercitare, în continuare, a funcției de președinte, recunoșteau faptul că Iohannis este președinte, Pentru că doar un președinte care este în funcție poate fi suspendat”, a concluzionat Ludovic Orban.