Ludovic Orban, despre legea PSD privind despăgubirile pentru secetă: Parlamentul a mai făcut o nefăcută. Parcă vor să ducă România în starea de a nu putea să facă față plăților (VIDEO)

Ludovic Orban, despre legea PSD privind despăgubirile pentru secetă: Parlamentul a mai făcut o nefăcută. Parcă vor să ducă România în starea de a nu putea să facă față plăților (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Agriculturii a declarat joi, la debutul ședinței săptămânale de guvern, că autoritățile verifică suprafețele centralizate ca fiind afectate de secetă, deoarece a constatat că, în multe județe, numărul de hectare raportat ca fiind compromis este aproape identic cu cel însămânțat în toamnă. Adrian Oros a insistat că doar cei într-adevăr afectați de secetă trebuie să primească despăgubiri. La rândul său, premierul Ludovic Orban a atras atenția că majoritatea parlamentară, controlată de PSD, trece inițiative populiste și la capitolul agricultură, fără să-i pese că nu sunt suficienți bani la Buget. „Parcă vor să ducă România în starea de a nu putea să facă față plăților. Un asemenea gest de iresponsabilitate…”, s-a plâns Orban. El le-a cerut miniștrilor să fie mai activi în comunicare și să-i convingă pe parlamentari să nu mai voteze proiectele populiste.

Adrian Oros: Despăgubiri trebuie să primească doar cei care chiar sunt afectați de secetă. Vor fi verificate suprafețele raportate

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a susținut că se fac verificări înainte de acordarea despăgubirilor pentru secetă, deoarece banii trebuie să ajungă doar la cei care chiar au fost afectați de lipsa ploilor.

Întrebat de premierul Ludovic Orban ce se întâmplă cu evaluarea pagubelor pricinuite de secetă, ministrul Adrian Oros a răspuns: „Până la această dată, sunt centralizate suprafețe de 1,2 milioane de hectare. La această oră, facem niște verificări pentru că, în unele județe, se pare că se raportează suprafețe care au fost afectate sensibil egale cu suprafețele care au fost însămânțate în toamnă și vrem să facem niște verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile și să primească doar cei care merită aceste despăgubiri și pe suprafețe corecte”.

Adrian Oros a mai precizat apoi că până pe 15 iunie ar trebui finalizată evaluarea numărului de hectare afectate de secetă și ar trebui stabilit cuantumul despăgubirilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban acuză PSD de populism: Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. Parcă vor să ducă România în starea de a nu putea să facă față plăților

Pe 27 mai, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că parlamentarii social-democrați au votat „o lege prin care agricultorii români primesc despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor pentru culturile compromise. Simplu, rapid și fără birocrație”.

Acum, Ludovic Orban a reproșat iar PSD-ului, care deține cu aliații majoritatea în Parlament, că din nou dă dovadă de populism și trece legi care nu pot fi susținute de buget: „Vedeți că Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută: a trecut o lege… Trebuie să avem grijă aici, trebuie să stăm tare în șa, pentru că, în fiecare săptămână, Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări care ne mai generează câteva cheltuieli pentru care nu există resurse. Parcă vor să ducă România în starea de a nu putea să facă față plăților. Un asemenea gest de iresponsabilitate…. Încercați să fiți mai activi în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim toate populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”.

Ministrul Agriculturii a explicat apoi că, oricum, legea trecută de PSD prin Parlament nu va putea fi aplicată: „Dimpotrivă, ce au făcut prin acea lege populistă privind despăgubirile pentru secetă, necomunicând Comisiei, neavând acceptul Comisiei, pentru că este o schemă de ajutor de stat până la urmă, ei nu au făcut decât să arunce pe piață o lege care nu se va putea aplica niciodată și care o să-i împiedice pe fermieri să acceseze”.

Premierul a spus apoi că ar trebui să se îngrijească să atace la Curtea Constituțională acea lege.

„La dezbaterea în plen să fie prezenți miniștrii, care să vină cu toate argumentele, să nu se voteze ca-n an electoral, ci să se voteze în funcție de niște argumente foarte solide. Nu trebuie să lăsăm sarabanda asta de proiecte de legi, care ies pe bandă rulantă din Parlament și care ne creează o asemenea dificultate”, a mai cerut premierul.

Nu este prima dată când Orban se plânge că majoritatea parlamentară controlată de PSD forțează tot felul de inițiative populiste, care nu pot fi puse în aplicare pentru că nu sunt suficienți bani la buget.