Ludovic Orban, după ce Florin Cîţu a spus că primarii sunt „doar vehicule”: O declarație total neinspirată. Vremea ”centralismului democratic”, cum se numea în perioada comunistă, a trecut demult (VIDEO)

Ludovic Orban, după ce Florin Cîţu a spus că primarii sunt „doar vehicule”: O declarație total neinspirată. Vremea ”centralismului democratic”, cum se numea în perioada comunistă, a trecut demult (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, președintele PNL și candidat pentru un nou mandat în această funcție, a catalogat drept „total neinspirată” o afirmație a premierului Florin Cîțu, contracandidatul său, potrivit căruia primarii sunt „doar vehicule”. „Vremea ”centralismului democratic”, cum se numea în perioada comunistă, a trecut demult. Democrația înseamnă și autonomia autorităților locale”, a precizat Orban. Anterior, afirmația lui Cîțu a fost taxată de europarlamentarul PNL Mircea Hava, primar în Alba Iulia vreme de șase mandate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre rolul primarilor – reacție la afirmații ale premierului Florin Cîțu

Întrebat dacă primarii sunt simple vehicule prin care autoritatea centrală își impune voința și proiectele la nivel local, așa cum a firmat premierul Cîțu, Orban a răspuns: „A fost o declarație total neinspirată. În România există principiul autonomiei locale, cetățenii își aleg primarii, Consiliile Locale, Consiliile Județene, care, în baza principiului autonomiei locale și a legii, acționează pentru punerea în practică a programelor de dezvoltare. Vremea ”centralismului democratic”, cum se numea în perioada comunistă, a trecut demult. Democrația înseamnă și autonomia autorităților locale”.

Mircea Hava, europarlamentar PNL, primar în Alba Iulia vreme de șase mandate, a scris, pe Facebook, că „într-un moment mai puţin inspirat, premierul Cîţu i-a catalogat pe primari drept ”doar vehicule”. Sigur că, pentru cei care s-au priceput și se pricep la politică și administrație de pe margine, pentru cei care stau în tribune, analizează și comentează de la înălțimea unor fotolii lipsite de responsabilitatea votului direct, primarii sunt niște simple vehicule. Vehicule electorale, locomotive, oameni care adună voturi”.

Hava și-a manifestat apoi speranța că premierul doar a scăpat ”porumbelul”: „e păcat că nu a avut inspiraţia să dezvolte acest subiect, pentru a se face înţeles limpede, fără loc de interpretări”.

„Călătorii-candidaţi nu-i pot folosi după bunul plac, când şi cum le convine, pentru a ajunge din punctul candidat în punctul ales. (…) Vreau să cred că Premierul Cîţu are un respect mult mai mare pentru aleşii partidului şi că nu-i consideră pe aceştia un simplu mijloc de transport în proiectul său de la vârful politicii”, adaugă Mircea Hava.