Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați

Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban comentat, miercuri, declarațiile informale pe care le-ar fi făcut președintele Klaus Iohannis în timpul vizitei în SUA despre Congresul PNL și despre cei doi candidați. „Modul în care e ticluită această informație de presă, dată aceeași în toată media, arată clar o intenție propagandistică în difuzarea informației”, a spus la Europa FM liderul liberalilor, care s-a arătat de părere că este vorba, probabil, despre un document făcut și transmis de cineva din echipa contracandidatului său, premierul Florin Cîțu.

Ce a spus Ludovic Orban despre declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis

Întrebat cum influențează competiția din PNL faptul că președintele Klaus Iohannis și-a anunțat susținerea pentru Florin Cîțu și a precizat că va participa la congres, Ludovic Orban a răspuns: „La congresul din 2017 nu îmi aduc aminte să fi participat. De altfel, eu pun sub beneficiul inventarului știrile care au apărut și mi se pare prea cusut cu ață albă modul în care s-a procedat. Acolo n-a fost o declarație de presă a Președintelui, a fost o întrunire informală. Eu știu că din întrunirile informale nu se fac știri și în niciun caz nu se dau citate, pentru că am făcut și eu întruniri informale în diferitele poziții pe care le-am avut de-a lungul carierei mele. Straniu este că a apărut aceeași informare, ca să zic așa, care a fost preluată de toată media, adică e informare standard”.

„Cineva a vrut să transmită presei aceste informații și nu cred că cineva din presă, pentru că eu nu cred că dintre ziariștii acreditați și-ar fi permis cineva să dea citate dintr-o întâlnire informală, citate bine alese. Eu cred că este pur și simplu un document care este făcut probabil de cineva din echipa lui Cîțu sau cineva care a dat presei aceste informații din întâlnirea informală a Președintelui cu jurnaliștii. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unui sau altuia dintre candidați. De altfel, chiar domnia sa a fost cel care a spus că nu intervine în procedurile interne de alegeri ale partidelor, citat de prin aprilie-mai. De participat la congres… au mai fost ocazii în care Președintele României a participat la evenimente ale Partidului Național Liberal, nu este o noutate și de altfel și alți președinți dinaintea domnului Iohannis au participat la evenimente de partid”, a adăugat președintele PNL.

Ludovic Orban spune că prezența lui Klaus Iohannis la congres nu este în sine o încălcare ale atribuțiilor prevăzute de Constituție pentru șeful statului.

„Prezența la un eveniment al Partidului Național Liberal, în sine, nu este o prezență care să ducă la concluzia că se încalcă atribuțiile constituționale și Președintele, v-am spus, a mai participat la evenimente ale Partidului Național Liberal, dar modul în care e ticluită această informație de presă, dată aceeași în toată media, arată clar o intenție propagandistică în difuzarea informației”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Referitor la pasajul din declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis, care ar fi spus că nu îi înțelege reacțiile lui Ludovic Orban, fostul premier a declarat: „Să pui așa ceva, că «nu îi înțeleg reacțiile lui Ludovic Orban»… păi, ce, e anormal să susții Partidul Național Liberal? E anormal să susții stabilitatea coaliției de guvernare? Este anormal să iei poziție împotriva unor decizii unilaterale ale premierului care au provocat criza? E anormal să te referi la soluții pentru a rezolva cât mai rapid această criză care afectează foarte grav România? E anormal să respecți Constituția și toate procedurile parlamentare constituționale? Mie mi se pare că tot ce fac este conform Constituției, conform legii și mai ales conform angajamentelor pe care noi le-am luat față de cetățenii români, pentru că noi le-am promis românilor, când ne-am prezentat în fața alegerilor, patru ani de stabilitate, patru ani de construcție, patru ani de dezvoltare, patru ani de investiții, de utilizare a resurselor europene și a tuturor oportunităților, patru ani de muncă în folosul societății prin care să creștem veniturile românilor, să creștem calitatea vieții, să creștem calitatea serviciilor publice”.