Ludovic Orban: Există săptămâna aceasta o tendinţă de reducere a numărului de infectări cu coronavirus. Ea se datorează faptului că am luat măsuri bune

Ludovic Orban: Există săptămâna aceasta o tendinţă de reducere a numărului de infectări cu coronavirus. Ea se datorează faptului că am luat măsuri bune
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că România a înregistrat mai multe săptămâni la rând un număr mare de infecătri zilnice cu coronavirus deoarece „o instituţie controlată de PSD, Curtea Constituţională,” a lăsat Guvernul fără mijloacele legale pentru a impune carantina și izolarea, ca modalități de prevenire a răspândirii COVID-19. Orban a mai susținut că social-democrații sunt de două ori vinovați, a doua oară pentru că au tergiversat adoptarea în Parlament a actului normativ care să umple vidul legislativ. Ludovic Orban a mai afirmat că, în ultima săptămână, se remarcă o tendinţă de reducere a numărului de îmbolnăviri, asta deoarece Guvernul pe care îl conduce a luat „măsuri bune”.

Ludovic Orban acuză PSD și Curtea Constituțională pentru numărul mare de infectări cu coronavirus de săptămânile trecute

„A crescut numărul de infectări, și asta o arată și statisticile, deoarece o instituţie controlată de PSD, Curtea Constituţională, a lăsat Guvernul 20 și ceva de zile fără niciun fel de instrument legal pentru a putea opri răspândirea coronavirusului. Între momentul deciziei CCR şi momentul în care majoritatea PSD din Parlament a catadicsit să adopte legea şi să ne dea instrumente, numărul de cazuri a crescut de la sub 400 până la peste 1.200”, a explicat sâmbătă, premierul Ludovic Orban.

Totuși, acesta a remarcat faptul că, în ultima săptămână, există o tendință de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2: „Faptul că de cinci săptămâni reuşim să nu crească numărul de cazuri, ba chiar există săptămâna asta o tendinţă de reducere a numărului de cazuri se datorează faptului că am luat măsuri bune. Vom lua măsuri bune și de aici înainte”.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns sâmbătă, 5 septembrie, la 93.864 de infectări și 3.850decese. În ultimele 24 de ore au fost depistate pozitiv încă 1.269 de persoane, iar 38 de pacienți COVID-19 au decedat.

Aproape 3.700 de bolnavi COVID-19 nu au fost internați sau monitorizați în perioada vidului legislativ generat de decizia CCR

Pe 20 iulie, Grupul de Comunicare Strategică transmitea că, între 2 și 20 iulie, 10.393 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 la nivel național, dar decizia CCR privind carantina și izolarea a dus la situația în care 3.680 de bolnavi nu au putut fi nici internați, nici monitorizați.

La finele lunii iunie, judecătorii CCR declaraseră neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens.

Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.

După publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR, mulți pacienți COVID-19 au cerut să plece din spitale, iar autoritățile nu i-au mai putut opri. Centrele de carantină s-au golit și ele.

Legea cerută de judecătorii constituționali a venit după zile întregi de dezbateri în Parlament, forma ei finală fiind diferită de proiectul trimis de Guvern Legislativului. Ea a intrat în vigoare abia pe 21 iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe