Ludovic Orban ironizează demersurile lui Klaus Iohannis legate de aderarea României la Schengen: „Sunt sigur că i-a convins pe lituanieni…” (VIDEO)

Ludovic Orban ironizează demersurile lui Klaus Iohannis legate de aderarea României la Schengen: „Sunt sigur că i-a convins pe lituanieni...” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a ironizat așa-zisele eforturi depuse zilele acestea de președintele Klaus Iohannis în vederea aderării României la Schengen. Fostul premier a remarcat faptul că șeful statului e într-o vizită de două zile în Lituania, în loc să fie în Austria, Olanda sau Suedia, țări în care forțe politice și-au exprimat opoziția vizavi de primirea noastră în Schengen.

„Nu e în Austria, nu e în Suedia, nu e în Olanda, e în Lituania… două zile! Sunt convins că i-a convins pe lituanieni să voteze aderarea României la Schengen…”, a declarat Orban, în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Iohannis a invocat o posibilă amânarea a deciziei privind aderarea României la Schengen

Amintim că, acum două zile, Klaus Iohannis a declarat că România ar mai putea aștepta aderarea la Schengen încă o lună sau două, dacă statele care manifestă rezerve nu vor fi lămurite până pe 8 decmebrie, când are loc Consiliul JAI. În cadrul acestei reuniuni, România va avea nevoie de un vot în unanimitate pentru a intra în Schengen, dar nu e sigură că-l va obține: lideri politici din Suedia, Austria și Olanda și-au manifestat opoziția.

„Vreau să fiu foarte clar, dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt foarte clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni până când toate întrebările primesc răspunsuri clare şi corecte şi toată lumea va fi convinsă că noi nu numai că nu suntem o vulnerabilitate, am fi un real câştig pentru Spaţiul Schengen”, a spus Iohannis, pe 23 noiembrie.

O zi mai târziu, președintelui i-a mai revenit optimismul: „Încă consider că este posibil și cred că avem încă suficient timp pentru a găsi soluții la toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noștri au venit cu noi întrebări, dar noi suntem pregătiți să colaborăm, suntem pregătiți să găsim noi soluții și suntem pregătiți să avem un vot pe 8 decembrie”.

Ce rezultat a avut vizita lui Bode în Austria

Și, în timp ce Iohannis era în Lituania, Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, era în Austria, în fruntea unei delegații care voia să-i convingă pe austrieci că noi merităm în Schengen.

După o discuție cu omologul său austriac, Gerhard Karner, Bode a transmis: „În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”.

Numai că, la câteva ore distanță, cancelarul austriac Karl Nehammer declara: „Croaţia şi-a îndeplinit angajamentele corect. Vom sprijini intrarea Croaţiei în Schengen, dar vom fi foarte critici faţă de eforturile Bulgariei şi României. (…) România şi Bulgaria au probleme în a-şi proteja frontierele”.

Cancelarul austriac a mai precizat că și-ar putea folosi dreptul de veto în cazul aderării României și Bulgariei la Schengen.

Urmăriți B1TV.ro și pe