Ludovic Orban, la comemorarea Pogromului de la Iaşi: Educaţia și pronunţarea adevărului, oricât de dur se dovedeşte, sunt mijloacele prin care trebuie să împiedicăm viitorul să fie dominat de ură

Ludovic Orban, la comemorarea Pogromului de la Iaşi: Educaţia și pronunţarea adevărului, oricât de dur se dovedeşte, sunt mijloacele prin care trebuie să împiedicăm viitorul să fie dominat de ură
Ludovic Orban / Foto: George Călin, Inquam Photos

Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, a declarat miercuri, în Parlament, că Pogromul de la Iaşi este lecţia amară a unei istorii care nu trebuie uitată. Educația noilor generații și pronunţarea adevărului, oricât de dur ar fi, sunt mijloacele prin care trebuie să împiedicăm viitorul să fie dominat de ură.
Parlamentul comemorează, pentru prima dată în istoria sa, într-o şedinţă solemnă, victimele Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941.

Ludovic Orban, la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iaşi

Președintele Camerei Deputaților a susținut că întrebarea pe care trebuie să o purtăm mereu cu noi este „cum se poate ca o societate democratică să se prăbuşească în abisul inumanităţii. Numai punându-ne această întrebare putem evita să ne întoarcem în timp şi să repetăm astfel de crime”.

„Pogromul de la Iaşi înseamnă şi o bornă pe calea falimentului moral din acei ani, o societate care a îngăduit ca populaţia evreiască să devină ţinta persecuţiilor sistematice, a excluziunii, violenţelor şi umilinţelor cotidiene, iar în ultimă instanţă, a genocidului. Este lecţia amară a unei istorii care, deşi se îndepărtează de noi, nu trebuie uitată. Dimpotrivă, avem datoria de a păstra şi transmite amintirea vie a acestui tragic episod deoarece el reprezintă un avertisment venit din trecut, a cărui importanţă o măsurăm astăzi şi mai bine, când vedem ce ravagii politice şi morale provoacă intoleranţa, rasismul, xenofobia, răspândirea în masă, cu viteza pe care o asigură internetul, a urii alimentate de ignoranţă, de frustrări şi resentimente”, a mai declarat Orban, potrivit Agerpres.

Acesta a insistat apoi că istoria nu trebuie uitată pentru a nu se mai repeta astfel de tragedii.

„Democraţia, toleranţa, solidaritatea sunt valori ameninţate astăzi în multe ţări, chiar cu tradiţie şi experienţă democratică îndelungate. Educaţia generaţiilor noi, comemorarea sinceră a tragediilor de acum 80 de ani, pronunţarea adevărului, oricât de dur se dovedeşte, sunt mijloacele prin care trebuie să împiedicăm viitorul să fie dominat de ură, de şovinism, de antisemitism, de rasism şi xenofobie”, a mai afirmat președintele PNL.