Ludovic Orban: Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică. Nu îl putea desemna pe Florin Cîțu și avea nevoie de un candidat de sacrificiu (VIDEO)

Ludovic Orban: Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică. Nu îl putea desemna pe Florin Cîțu și avea nevoie de un candidat de sacrificiu (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat că președintele Klaus Iohannis era împiedicat de o decizie CCR să îl desemneze premier pe Florin Cîțu după ce a fost demis prin moțiune de cenzură, astfel că „avea nevoie de un candidat de sacrificiu”.

„Practic, Președintele l-a desemnat pe Cioloș, iar prin această decizie practic n-a făcut altceva decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică”, a subliniat fostul lider PNL, vineri seară, la „Special B1” cu Nadia Ciurlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, pe B1 TV, despre situația de pe scena politică

„Conducerea Partidului Național Liberal a refuzat să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. În condițiile în care și PSD a făcut același lucru, practic singura formațiune care a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru a fost USR. Președintele l-a desemnat pe Dacian Cioloș, iar acum Dacian Cioloș încearcă să obțină sprijin pentru învestirea Guvernului – după părerea mea, e aproape imposibil. Sigur că decizia conducerii PNL e o decizie care de fapt este un rezultat al deciziei anterioare, și aici e interesant. Înainte de consultările de la Cotroceni, joi seară, la ora 10 seara, a fost convocată ședința de Birou Executiv în care au hotărât că se duc la Cotroceni cu Florin Cîțu propunere de prim-ministru, după care ceva i-a răzgândit și vineri, la ora 15:30, a fost convocat un alt Birou Executiv (…) și s-au dus fără niciun candidat de prim-ministru”, spune Ludovic Orban.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis este cel care i-a făcut pe liberali să se răzgândească, fostul președinte al PNL a răspuns: „Cineva, vreo inspirație venită din zone mai înalte”.

„Normal, conducerea (PNL, n.r.) a decis că nu îl sprijină pe Cioloș, ca și cum era „Secretul lui Polichinelle”. Ce altceva să fi hotărât? Evident că au hotărât că, dacă eșuează Cioloș, vor merge în continuare cu Florin Cîțu prim-ministru”, a adăugat Ludovic Orban.

Întrebat cum vede situația, el a afirmat: „Suntem de o lună și jumătate în criză ca urmare a două decizii luate de Florin Cîțu fără consultarea partidului, fără să existe vreo decizie în vreun for statutar al Partidului Național Liberal, decizii ale lui Florin Cîțu care au rupt coaliția, care au dus la o moțiune de cenzură împotriva Guvernului adoptată cu 281 de voturi. Suntem într-o criză politică prelungită ca urmare a deciziei conducerii PNL de a nu desemna un candidat de prim-ministru. Practic, Președintele l-a desemnat pe Cioloș, iar prin această decizie practic n-a făcut altceva decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)