Ludovic Orban: Voi solicita grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului

Ludovic Orban: Voi solicita grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului
Foto: Inquam Photos / George Calin

Ludovic Orban, premierul României, a anunțat că va solicita grupurilor parlamentare ale PNL să „investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului”, care „nu mai este de ceva vreme avocatul poporului”.

Liderul PNL, despre intenția de a demite Avocatul Poporului

„Avocatul Poporului nu mai este de ceva vreme avocatul poporului. Renate Weber s-a comportat ca avocatul celor care au încălcat legea în perioada epidemiei și au pus în pericol sănătatea oamenilor prin nerespectarea regulilor. Renate Weber s-a arătat a fi avocatul PSD-ului. Acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari de peste 7.000 RON. (…)Se arată a fi apărătorul celor care au pensii anormal de mari, celor care au abuzat legislația pensiilor și și-au umflat pensiile cu pompa. Aceasta este Renate Weber. Îmi pare rău că Avocatul Poporului se comportă în acest fel. (…) Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber, care nu se comportă ca Avocat al Poporului, pentru a numi în sfârşit un Avocat al Poporului care într-adevăr să acţioneze în conformitate cu Constituţia şi în interesul cetăţenilor români”, a adăugat Orban.

Cea mai recentă decizie de amploare luată de Renate Weber a fost aceea de a ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale, care a trecut de Parlament, dar tot ea a fost și în spatele sesizării prin care instituția fundamentală a declarat neconstituționale amenzile pe perioada stării de urgență.

„Avocatul Poporului și adjuncții săi sunt asimilați miniștrilor și secretarilor de stat, deci noi nu avem pensii de serviciu sau speciale. Sesizarea pe care am făcut-o este pentru că este vorba despre un principiu și atunci când constatăm că o lege aprobată nu este în concordanță cu Constituția și privește chestiuni de drepturi, firește ne adresăm Curții Constituționale. În legea care a fost adoptată ieri (miercuri – nr.r), noi am identificat două aspecte. O dată este vorba de faptul că nu se respectă principiul egalității fiscale și al aplicării juste a sarcinilor ficale și o dată e o chestiune de discriminare. Se vorbește de taxe, dar dacă ne uităm la cum anume este descrisă acea sumă datorată, este clar că nu e taxă, e un impozit. Suntem în situația în care există o dublă impozitare, pentru că toate pensiile din România de peste 2.000 de lei se impozitează cu 10%. Această taxă care e fie de 10%, fie de 85% este suplimentară, ceea ce este clar că nu este în concordanță cu întreaga gândire a fiscalității în România. (…) Rolul meu este ca atunci când constat că cineva nu respectă Constituția, să mă îndrept către Curtea Constituțională. Mandatul meu nu este să găsesc soluții. Noi nu suntem decât un intermediar în acest proces. Decizia este întotdeauna a Curții Constituționale”, a afirmat Renate Weber, Avocatul Poporului, joi, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Premierul Ludovic Orban a vizitat lucrările la Aeroportul Internațional Brașov. Principalele declarații

Liderul PNL a făcut declarația despre Avocatul Poporului în timpul vizitei la aeroport, unde a abordat mai multe subiecte de actualitate, printre care situația de moment a pandemiei de coronavirus, proiectele de infrastructură din Brașov și din țară, dar și episodul cu Nicușor Dan de joi, când candidatul independent susținut de liberali și de USR la Primăria Capitalei a fost sabotat, din nou, în timpul unei conferințe de presă.

„Peste șase ani – știți vorba din Roma Antică, «toate drumurile duc la Roma» – vreau, când voi veni în Brașov, să spun toate drumurile duc la Brașov. Obiectivul nostru este să realizăm toate conexiunile de care are nevoie Brașovul și nu numai Brașovul, de care are nevoie România. Conexiunile dintre Brașov și Coridorul IV european prin Autostrada Brașov-Sibiu, să realizăm legătura dintre Brașov și București prin tronsonul Comarnic-Brașov și, nu în ultimul rând, să realizăm conexiunea dintre Bacău și Brașov. Una dintre variantele de conectare a Moldovei la coridoarele de transport europene, care reprezintă un obiectiv fundamental pentru a putea asigura dezvoltarea Moldovei, și o să asigurăm o legătură mai bună între Moldova și Brașov, prin intermediul tronsonului de autostradă Bacău-Brașov”, a declarat prim-ministrul, în timpul vizitei la lucrările de la Aeroportul Internațional Brașov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`