MAE se face că nu vede criticile din raportul Comisiei Europene: "Confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendința de consolidare a investițiilor publice și îmbunătățirea condițiilor de pe piața muncii"

MAE se face că nu vede criticile din raportul Comisiei Europene: "Confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendința de consolidare a investițiilor publice și îmbunătățirea condițiilor de pe piața muncii"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis miercuri un punct de vedere despre raportul de ţară pe 2017 al Comisiei Europene. În mod bizar, MAE nu spune nimic despre criticile aduse de forul comunitar.

„Raportul de țară 2018 confirmă avansul înregistrat anul trecut de economia României, tendința de consolidare a investițiilor publice și îmbunătățirea potențialului de creștere și a condițiilor de pe piața muncii”, este titlul comunicatului MAE.

Potrivit comunicatului, România a fost încadrată de Comisia Europeană în categoria statelor membre fără dezechilibre macroeconomice, motiv pentru care Raportul de țară 2018, dat publicității miercuri, 7 martie, nu conține un bilanț aprofundat („in-depth review“). Pentru anul 2018, Comisia a elaborat bilanțuri aprofundate pentru 12 state membre și anume Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Rolul analizei anuale realizate de către Comisia Europeană este de a evidenția provocările cu care se confruntă statele membre în vederea sprijinirii acestora pentru identificarea măsurilor de ajustare, dar Raportul pentru România remarcă mai multe aspecte pozitive, precum creșterea economică ridicată în anul 2017, îmbunătățirea potențialului de creștere și a condițiilor de pe piața muncii sau tendința de consolidare a investițiilor publice, susţine MAE.

„Referitor la atingerea obiectivelor naționale ale Strategiei ‘Europa 2020’, conform Raportului, România înregistrează performanțe bune în ceea ce privește rata de ocupare a forței de muncă, emisiile de gaze cu efect de seră, energia din resurse regenerabile și învățământul terțiar, acești indicatori fiind pe o traiectorie care permite atingerea țintelor stabilite. De asemenea, obiectivul național privind reducerea populației expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială a fost deja atins.
În perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator național privind Strategia ‘Europa 2020’, va analiza împreună cu instituțiile naționale responsabile toate aspectele semnalate de Comisia Europeană în Raportul de țară, în vederea identificării măsurilor adecvate de răspuns, în deplină concordanță cu programul de guvernare, care vor fi cuprinse în Programul Național de Reformă 2018. Acesta va fi înaintat Comisiei Europene în luna aprilie, împreună cu Programul de Convergență, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, conform calendarului Semestrului European”, se mai arată în comunicatul MAE.

Comisia Europeană a subliniat, în raportul de ţară privind România publicat miercuri, că ireversibilitatea progreselor în lupta anticorupţie a fost pusă în pericol în 2017, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense (Detalii AICI).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`