Mara Mareș (PNL), despre intenția Parlamentului de a stabili data alegerilor generale: O chestiune imorală. Parlamentarii PSD știu că majoritatea nu vor mai prinde un nou mandat (VIDEO)

Mara Mareș (PNL), despre intenția Parlamentului de a stabili data alegerilor generale: O chestiune imorală. Parlamentarii PSD știu că majoritatea nu vor mai prinde un nou mandat (VIDEO)

Deputata PNL Mara Mareș a vorbit, marți, în direct pe B1 TV, despre proiectul de lege adoptat luni de către Parlament, care prevede că legiuitorii sunt cei care vor stabili data de desfășurare a alegerilor generale, lasând practic Guvernul fără această prerogativă. Demnitara a subliniat că nu numai că este „o premieră” în cei 30 de ani de postdecembrism, dar inițiativa creează și premisele unui conflict de interese, având în vedere că „probabil” foarte mulți dintre parlamentari doresc să rămână cât mai mult timp în funcție, cum este cazul celor „de la PSD, care știu foarte bine că marea lor majoritate nu se vor mai regăsi pe listă”, fie nu vor câștiga un nou mandat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mara Mareș (PNL), despre intenția Parlamentului de a stabili data alegerilor generale

„Ceea ce a spus premierul, și anume că există un conflict de interese, este foarte corect, deoarece nu poți lăsa Parlamentul să decidă când se vor organiza alegerile parlamentare. Pe lângă faptul că este o premieră și niciodată în ultimii 30 de ani nu s-a întâmplat acest lucru, este și o chestiune imorală, după părerea mea, deoarece în mod evident probabil foarte mulți dintre parlamentari doresc să rămână în scaunul de parlamentar cât mai mult timp – în speță parlamentarii de la PSD, care știu foarte bine că marea lor majoritate nu se vor mai regăsi fie pe listă, fie în băncile Parlamentului în mandatul următor. Guvernul, așa cum s-a întâmplat până nu demult, era cel care decidea data alegerilor, fie acestea locale sau parlamentare. Așadar, ceea ce s-a întâmplat ieri nu este în niciun caz o veste bună și lasă loc de un abuz și de un conflict de interese din partea Parlamentului”, a declarat Mara Mareș.

Întrebată de Aneta Sângeorzan dacă PNL va sesiza CCR, ea a răspuns: „Partidul va hotărî dacă grupul parlamentar de la PNL va iniția o sesizare la Curtea Constituțională, dar șansele sunt mari ca acest lucru să se întâmple”.

„Guvernul nu a stabilit data alegerilor cutumiar – cutumiar înseamnă altceva. Guvernul a stabilit data alegerilor în ultimii 30 de ani legal și constituțional. Guvernul PNL are ca prioritate sănătatea românilor. Dacă din punct de vedere sanitar alegerile nu se vor putea ține la o anumită dată, atunci nu se vor ține, dar aici discutăm despre altceva. Discutăm despre stabilirea datei alegerilor parlamentare de către parlamentari”, a mai subliniat Mara Mareș.

Ce declarase anterior liderul liberalilor, despre același proiect de lege

Premierul Ludovic Orban, președintele PNL, a criticat și el proiectul adoptat de Parlament și a anunțat că liberalii analizează, alături de constituționaliștii lor, temeiul de atacare la CCR.

„Nu îmi aduc, în 30 de ani, ca Parlamentul să stabilească data alegerilor, sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul e să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor. Sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curtea Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, dar acum pe alegerile parlamentare e, totuși, o situație un pic diferită pentru că, repet, dacă Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să își prelungească mandatul și care o să prelungească cât mai mult mandatul lor. După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese”, a declarat prim-ministrul, marți.

Tags: