Marcel Ciolacu, despre proiectul privind desființarea SIIJ: Vom ataca la CCR, cu sau fără acest amendament, pe care eu îl consider neconstituțional (VIDEO)

Marcel Ciolacu, despre proiectul privind desființarea SIIJ: Vom ataca la CCR, cu sau fără acest amendament, pe care eu îl consider neconstituțional (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

PSD va ataca la Curtea Constituțională proiectul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a anunțat Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, care a precizat că demersul ar fi fost făcut indiferent dacă era adoptat sau nu amendamentul care prevede că trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor poate fi făcută doar cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii, amendament pe care el îl vede „neconstituțional”.

PSD va ataca la CCR proiectul privind desființarea SIIJ, a precizat Marcel Ciolacu

„Ne menținem punctul de vedere. Vom ataca la Curtea Constituțională, cu sau fără acest amendament, pe care eu îl consider neconstituțional”, a precizat Marcel Ciolacu, președintele PSD, într-o conferință de presă desfășurată joi.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat pozitiv proiectul privind desființarea Secției speciale, iar în cadrul procesului deputații juriști au adoptat un amendament care stipulează că trimiterea în judecată a magistraților poate fi făcută doar cu avizul CSM.

La jumătatea lunii februarie, Marcel Ciolacu reitera că PSD va vota împotriva desființării Secției speciale. Dacă proiectul va fi adoptat totuși, spunea el, social-democrații îl vor ataca la CCR. Tot atunci, el reclama că SIIJ ar fi „boicotată”.

„Am anunţat public că o să votăm împotrivă. În cazul în care desfiinţarea acestei Secţii va trece de către Parlament o să atacăm la CCR cu argumentele care le avem în dotare. (…) Totuşi, Secţia specială funcţionează, că este boicotată, că nu i se dau procurori, asta e cu totul altceva”, spunea Marcel Ciolacu.

Robert Cazanciuc: Secția specială trebuie evaluată de magistrați

Senatorul PSD Robert Cazanciuc declara, în finalul anului trecut, că SIIJ este singura structură de parchet în care numirile se fac exclusiv la CSM, context în care se arăta de părere că Secția specială ar trebui să fie evaluată de magistrați, nu de oameni politici.

Cine evaluează Secția specială? Un om politic, domnul Stelian, sau un alt om politic, domnul Predoiu? Nu, eu cred că Secția specială trebuie evaluată de magistrați. Atât timp cât CSM, Înalta Curte, Curtea Constituțională au spus că această secție este perfect în acord cu legea fundamentală, sunt extrem de curios să văd conform căror standarde cineva dorește desființarea acestei secții, pentru că această secție este formată din magistrați numiți într-o procedură în care niciun om politic nu interferează. Este singura structură de parchet în care numirile se fac exclusiv la CSM. Cui îi este frică de magistrați asupra cărora nu există niciun fel de intervenție politică? Domnului Stelian? Domnului Predoiu? PNL-ului? USR-ului? De ce le este frică acestor oameni că pot fi magistrații independenți?”, afirma Robert Cazanciuc, pe B1 TV.