"Marian Munteanu a fost activ în PCR". Nicolae Manolescu: Mi-a fost student. Nu e nimic democratic în concepția lui. Și-a schimbat blana de lup cu una de oaie după Revoluţie

"Marian Munteanu a fost activ în PCR". Nicolae Manolescu: Mi-a fost student. Nu e nimic democratic în concepția lui. Și-a schimbat blana de lup cu una de oaie după Revoluţie

Nominalizarea lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei a stârnit numeroase controverse. Opinia publică, dar şi membri PNL condamnă apropierea acestuia de Mişcarea Legionară.

Criticul liberal Nicolae Manolescu este de părere că alegerea PNL-iştilor este “cel puţin neinspirată” şi afirmă că nu înţelege cum vor liberalii să-l “vândă” electoratului pe Munteanu drept un “dulce copil nevinovat”.

“A făcut declaraţii pro-legionare făţişe", afirmă răspicat Manolescu.

Citește AICI Scrisoarea lui Marian Munteanu către simpatizanții Mișcării Legionare: "Suntem unde ale aceluiaşi râu. Va fi semnalul unei rodnice cooperări" (DETALII AICI)

"Mi se pare cel puţin neinspirată această numire, această propunere de candidatură. Îl cunosc de mult timp pe Marian Munteanu, l-am avut student, a dat cu mine un examen în anul Revoluţiei, când pe la cursuri nu prea trecea, era o perioadă euforică. După aceea, el era şeful Ligii Studenţilor şi au avut câteva revendicări să zic minore şi contradictorii, de exemplu ca 30% din membrii Senatului să fie studenţi. Eu am fost două luni sau cam aşa ceva rector în timpul ăla şi am constatat că degeaba cereau participare la Senat, pentru că nu veneau, de fapt, trebuia să mă duc după ei să-i atrag de fiecare dată, ca să avem cvorum. Sau voiau să nu se mai dea concurs de admitere, în acelaşi timp să fie repartizări obligatorii, ceea ce nu se putea", a declarat criticul literar pentru RFI.

Nicolae Manolescu e de părere că dacă Marian Munteanu va fi ales primar, va fi o catastrofă.

Nicolae Manolescu e de părere că "nu e nimic liberal în concepţia lui Marian Munteanu, deşi după părerea mea nu are de fapt nici o concepţie (…). Nu-i nimic liberal, nu-i nimic democratic. Degeaba spune el acum că totdeauna a susţinut valorile democratice. El a fost un anticomunist de primă oră, e adevărat, dar şi un membru al Partidului Comunist de ultimă oră, până în ultimul moment era activ la Partidul Comunist, el fiind ceva mai mare decât generaţia lui, avea 26-27 de ani, dacă nu mă înşel, la Revoluţie. Deci nici vorbă de convingeri democratice sau liberale la Marian Munteanu (…). Sigur că mulţi români au fost membri PCR, dar nu toţi şi-au schimbat blana de lup cu una de oaie după Revoluţie, adică unii dintre ei au avut bun simţ. El trecea drept mare dizident".

“Ceea ce mă uimeşte pe mine este că liderii PNL continuă să spună că nu există dovezi împotriva lui Marian Munteanu şi că este doar un zgomot de presă. Cum să nu existe dovezi? Sunt nenumărate dovezile (…). Mi se pare ciudat să continui să afirmi că Marian Munteanu este un dulce copil nevinovat.

Doamna Alina Gorghiu care era foarte copilă la Revoluţie nu ştie aceste lucruri, e de înţeles. Domnul Blaga, care era deja o figură în FSN se face că nu ştie.

Dulapurile de azi nu mai sunt pline cu cărţi, ci cu schelete", conchide Manolescu.