Opoziţia sună mobilizarea: Zeci de mii de semnături au fost strânse în cadrul campaniei „Fără penali în funcţii publice”

Opoziţia sună mobilizarea: Zeci de mii de semnături au fost strânse în cadrul campaniei Fără penali în funcţii publice

Uniunea Salvaţi România (USR) strânge semnături pentru limitarea accesului celor care au probleme cu legea la funcţii publice alese.
Senatorul Mihai Goţiu a anunţat că aproximativ 40.000 de semnături au fost strânse până vineri în cadrul campaniei civice „Fără Penali în funcţii publice”, lansată în urmă cu trei săptămâni.

„La nivel naţional am centralizat deja în jur de 40.000 de semnături, sunt semnăturile în principal strânse în stradă (…). În Cluj s-au strâns deja 8.000 de semnături. Sunt semne că oamenii s-au săturat de personaje care, atunci când ajung să hotărască destinele cetăţenilor, se gândesc în primul rând la buzunarul propriu şi chiar şi atunci când sunt demascaţi, când au loc procese şi sunt condamnaţi definitiv nu renunţă şi vor în continuare să aibă acces la aceste funcţii publice pentru a-şi proteja libertatea şi interesele lor şi ale celor care se află în jurul lor”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, senatorul USR, conform Agerpres.

Mihai Goţiu a adăugat că speră ca Alba, unde până acum au fost centralizate 400 de semnături, se va număra printre judeţele în care în următoarele cinci luni se vor strânge peste 20.000 de semnături.
Iniţiativa are ca scop modificarea Constituţiei pentru a interzice persoanelor condamnate penal şi celor care nu s-au reabilitat să candideze pentru funcţii publice alese.

În altă ordine de idei, Mihai Goţiu consideră că propunerile actualei puteri de modificare a codurilor penale „vizează persoane politice”, catalogându-le drept „legi cu dedicaţie”.
Senatorul USR a dat ca exemplu propunerea referitoare la abuzul în serviciu şi nesancţionarea dacă foloasele sunt pentru alţii şi nu pentru cel care a săvârşit fapta, arătând că aceasta este „o prevedere absolut absurdă”.
„Adică e foarte clar că se încearcă să se scape de foarte multe dosare, în frunte cu celebrul dosar Tel Drum – Belina”, a mai afirmat Goţiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:13 - SUA ar urma să înarmeze Ucraina cu rachete anti-navă avansate pentru a înlătura blocada navală rusă
07:53 - Fostul președinte rus Medvedev: În contextul „sancțiunilor nebunești”, Rusia nu poate continua „aprovizionarea cu alimente” / „Nu merge aşa, nu suntem idioţi”
07:34 - Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
07:13 - G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris