Ministerul Muncii: Viitoarea lege a pensiilor nu prevede majorarea vârstei de pensionare. Stagiul complet de cotizare va rămâne neschimbat

Ministerul Muncii: Viitoarea lege a pensiilor nu prevede majorarea vârstei de pensionare. Stagiul complet de cotizare va rămâne neschimbat
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministeru Muncii a precizat că proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare și nu va modifica durata actuală a stagiului complet de cotizare, transmite Agerpres.

„Viitoarea lege a pensiilor nu prevede majorarea vârstei de pensionare”, spune Ministerul Muncii

„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. (…). Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, se arată în comunicatul emis miercuri de Ministerul Muncii.

Potrivit Ministerului Muncii, specialiștii instituției sunt cei care vor elabora legislația pe subiectele reformei pensiilor și reformei legii salarizării din fonduri publice.

„Cele două legi vor fi elaborate de Ministerul Muncii. Legislaţia care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere şi aprobare va fi elaborată de către specialiştii Ministerului Muncii. Rolul consultanţilor este să pună la dispoziţia echipelor tehnice din minister analize, proiecţii şi ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea şi fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile şi sustenabile. Precizăm că sprijinul unor specialişti cu expertiză internaţională, menţionat în caietele de sarcini, a fost înţeles, acceptat şi asumat integral de CE prin PNRR”, mai spune sursa citată.

Ministerul Muncii spune că a transmis aceste clarificări ca urmare a faptului că în spațiul public au apărut anumite informații despre reformele în domeniile pensiilor și salarizării din fonduri publice.

Instituția guvernamentală a lansat caietele de sarcini pentru obținerea expertizei profesionale necesare celor două reforme asumate prin PNRR, și anume pensii și salarizare din fonduri publice.

Finanțarea expertizei respective este decontabilă integral prin PNRR. Este nevoie de asistență tehnică atât pentru fundamentarea reformelor în cauză, cât și pentru obținerea de analize, proiecții și ipoteze de lucru necesare pentru elaborarea noilor acte normative în domeniile menționate, mai menționează Ministerul Muncii.

Recent, ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, anunța că pensiilor vor crește de la începutul anului viitor. Dan Vîlceanu se arăta de părere că „procentul va fi undeva în jur de 6%”.