Ministrul Bogdan Gheorghiu, despre Roşia Montană: Dosarul va fi discutat pe 25 iulie la UNESCO. În proporţie de 99% acesta poate fi aprobat

Ministrul Bogdan Gheorghiu, despre Roşia Montană: Dosarul va fi discutat pe 25 iulie la UNESCO. În proporţie de 99% acesta poate fi aprobat
foto: Facebook @ Bogdan Gheorghiu

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat că dosarul Roșia Montană va fi discutat pe 25 iulie în Comisia UNESCO, susținând că în proporţie de 99% acesta poate fi aprobat.

„Dosarul Roşia Montană va fi discutat pe 25 iulie în şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial”, a declarat ministrul Culturii duminică seară, la Digi 24.

Bogdan Gheorghiu, despre dosarul Roșia Montană

Ministrul Culturii a explicat faptul că procedura de integrare a zonei Roşia Montată a fost reluată de către Guvernul PNL.

„99% pentru că se ştie deja părerea experţilor din acele comisii de specialitate şi în momentul în care a fost analizat dosarul şi discuţiile care au urmat – Institutul Naţional al Patrimoniului este în permanentă consultare cu cei de a UNESCO, în plus şi specialişti români sunt membri ai acestor comisii internaţionale – aşadar se cam ştie ca care e cursul aceste integrări în patrimoniul internaţional UNESCO. Vorbim de  parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, a mai spus Gheorghiu.

„La cum au decurs lucrurile eu cred că pe 25 iulie vom asista la integrarea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a adăugat ministrul Culturii.

Vicepremierul Dan Barna: Roșia Montană, o linie roșie care ține de existența coaliției

Vicepremierul Dan Barna a declarat, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, că Roșia Montană este „o linie roșie care ține de existența sau nu a coaliției” pentru USR-PLUS și că va fi listată la UNESCO.

„Aici e foarte simplu. Acesta este genul de subiect care e o linie roșie care ține de existența sau nu a coaliției pentru noi, pentru USR-PLUS. Una dintre liniile de consolidare și de creștere a USR-PLUS în politica din România este exact poziția noastră față de Roșia Montană, pentru că acele mine romane nu sunt o găselniță, nu sunt niște dălți în piatră și niște culoare rămase de la străbuni. Chiar am văzut un raport zilele trecute, citind și documentându-mă pentru discuțiile din coaliție pe acest subiect – sunt mine unice în întreaga lume, deci nicăieri pe planetă nu mai există mine romane, lucrul acesta mai există doar la Roșia Montană. Nicăieri în Europa și, mă rog, în ceea ce a însemnat Imperiul Roman, împrejurul Mării Mediterane, nu mai există așa ceva, deci e clar monument de patrimoniu universal”, a declarat co-președintele USR-PLUS.

„Nu știu de unde a apărut neapărat subiectul în dezbaterea publică, dar el va fi listat la UNESCO. Poziția noastră e foarte clară și aici nu e niciun fel de nuanță, nu e niciun fel de „dacă”. Poziția noastră e foarte clară aici și în discuția toată lumea a fost de acord – România va avea Roșia Montană protejată la UNESCO, însă – și e foarte important – protecția UNESCO nu împiedică cu nimic ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, în măsura în care tehnologiile vor evolua, să se poată face acolo o exploatare printr-o decizie a statului român pe zona cealaltă, care nu influențează zona istorică”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe