Ministrul Bogdan Gheorghiu, despre Roşia Montană: Includerea sau nu în patrimoniul UNESCO nu îi schimbă statutul juridic. Dosarul va fi discutat pe 25 iulie

Ministrul Bogdan Gheorghiu, despre Roşia Montană: Includerea sau nu în patrimoniul UNESCO nu îi schimbă statutul juridic. Dosarul va fi discutat pe 25 iulie
Foto: Bogdan Gheorghiu / Facebook

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat că dosarul Roșia Montană va fi discutat pe 25 iulie în Comisia UNESCO. Acesta a susținut că includerea sau nu în patrimoniul mondial nu îi schimbă cu absolut nimic statutul juridic. Gheorghiu a mai precizat că instituţia pe care o conduce pledează pentru patrimoniu, dar o decizie va fi luată la nivel de Guvern și coaliție.

Bogdan Gheorghiu, despre dosarul Roșia Montană

Ministrul Culturii a explicat faptul că Roşia Montană a fost inclusă în patrimoniul imperiului Austro-Ungar în 1906, căci încă de atunci s-a considerat că e ceva foarte valoros din punct de vedere patrimonial. După 1990, Roşia Montană a rămas pe lista patrimoniului naţional românesc și tot acolo era și când s-a semnat acordul pentru minerit în zonă.

„Dacă la momentul semnării contractului ţi-ai asumat că vei prezenta un proiect care va respecta legislaţia țării şi vei obţine avize în primul rând de la Mediu… Nu patrimoniul e principala problemă, ci faptul că acolo niciodată nu a fost obţinut aviz pentru mediu”, a punctat Gheorghiu, pentru TVR.

Ministrul Culturii a mai spus că zona e deja protejată de Legea patrimoniului naţional.

„Includerea sau neincluderea în patrimoniul mondial UNESCO nu îi schimbă cu absolut nimic statutul juridic. Vom merge cu un mandat al Guvernului. Va fi o decizie la nivel de Guvern şi o decizie politică la nivel de coaliţie. Noi, ca minister al Culturii, nu putem pleda decât pentru patrimoniu. (…) UNESCO nu va veni cu bani, nici cu alte legi de protecţie asupra acestui obiectiv, dar înseamnă o zonă de expertiză pentru salvarea patrimoniului de acolo”, a mai declarat ministrul Gheorghiu.

Dosarul Roșia Montană va fi discutat pe 25 iulie în Comisia UNESCO.