Ministrul Culturii a refuzat, la începutul anului, să deschidă portbagajul mașinii sale la solicitarea polițiștilor. Lucian Romașcanu (PSD): Vă apăr și pe dumneavoastră de o lege abuzivă

Ministrul Culturii a refuzat, la începutul anului, să deschidă portbagajul mașinii sale la solicitarea polițiștilor. Lucian Romașcanu (PSD): Vă apăr și pe dumneavoastră de o lege abuzivă
Foto: Lucian Romașcanu / Facebook

Senatorul PSD Lucian Romașcanu, noul ministru al Culturii, a fost oprit în trafic pe 17 februarie 2021. Atunci, el a refuzat să deschidă portbagajul mașinii, la solicitarea polițiștilor de la Rutieră, susținând că i-ar fi afectată viața privată și că ar fi nevoie de avizul Parlamentului.

Încercările lui Romașcanu de a scăpa de amendă

Romașcanu a primit patru puncte de penalizare și o amendă în valoare de 1.160 lei, scrie G4Media. El s-a adresat instanței pentru a-i fi anulat procesul verbal, dar Judecătoria Sectorului 1 i-a respins plângerea. Social-democatul a făcut apel, care se va judeca la Tribunalul București, și a sesizat Curtea Constituțională.

Lucian Romașcanu i-a precizat judecătorului că „a refuzat în mod legitim ingerința agentului în intimitatea sa câtă vreme inspectarea portbagajului este absolut arbitrară și nejustificată, încălcând dreptul la respectarea vieții private recunoscut oricărui european și garanțiile oferite de dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor. Agentul nu a informat petentul cu privire la suspiciunea care ar fi legitimat controlarea vehiculului și nici nu a ținut cont că parlamentarii pot fi percheziționați numai cu avizul camerei din care fac parte”

Romașcanu a mai precizat în plângerea sa că dispozițiile în baza cărora a fost sancționat „constituie o restrângere a dreptului la viață privată, care trebuie să ofere anumite garanții, să fie determinate de motive întemeiate, nu de simpla voință a agentului, pentru a proteja cetățeanul împotriva arbitrariului sau abuzului agentului de poliție”.

Argumentul nu a fost acceptat de instanță, deoarece posibilitatea verificării portbagajului „este prevăzută de lege, are un scop legitim – prevenirea și sancționarea eventualelor contravenții referitoare la transportarea unor bunuri ilegale sau constatarea inexistenței unor bunuri ce trebuie să se afle în permanență într-un autovehicul, precum trusă de prim-ajutor și triunghiuri reflectorizante – și este proporțională cu scopul urmărit”.

De asemenea, „Instanța subliniază că agentul de poliție nu trebuia să justifice în mod amplu solicitarea de a inspecta bunurile transportate, fiind permis agenților de poliție să efectueze controale de rutină în trafic, tocmai pentru a preveni comiterea unor fapte de natură contravențională sau penală”.

Magistratul a luat în considerare și faptul că Romașcanu nu era la prima abatere, „fiind cunoscut cu antecedente în ceea ce privește încălcarea normelor privind circulație pe drumurile publice, dar și calitatea petentului, de reprezentant al puterii legislative din România, care trebuie să vegheze la respectarea ordinii de drept și să contribuie la creșterea încrederii cetățenilor acordate reprezentanților instituțiilor statului (…)”.

Ce spune Lucian Romașcanu

Contactat de G4Media, Lucian Romașcanu le-a spus jurnaliștilor că prin acest demers îi apără și pe ei de o lege abuzivă.

„În calitate de cetățean, prin acest demers vă apăr și pe dumneavoastră de o lege abuzivă care permite cuiva să vă intre pe proprietate fără a indica motivul. Era obligația agentului să indice motivul, dar acesta nu a fost menționat în procesul-verbal. Nu comentez decizia instanței”, a declarat Romașcanu, pentru G4Media.

În schimb, el a negat că a invocat calitatea de parlamentar și avizul Parlamentului. Asta deși, în mențiunea din sentință se scrie că, în plângerea de la instanță împotriva procesului-verbal, Romașcanu a precizat că „Agentul (…) nu a ținut cont că parlamentarii pot fi percheziționați numai cu avizul camerei din care fac parte.”