Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: În două săptămâni vom avea o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: În două săptămâni vom avea o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie
Foto: Facebook / Adrian Câciu

Supraimpozitarea furnizorilor de energie este în analiză, iar autoritățile urmează să poarte discuții cu întreb lanțul energetic. Ministrul Câciu spune că analiza ar urma să fie gata în următoarele două săptămâni.

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre reducerea TVA-ului la energie, însă spune ă măsura ar putea avea doar un efect „temporar”, fiind vorba despre o măsură cu efect prociclic.

Suprimpozitarea furnizorilor de energie, în analiză

Decizia de supraimpozitare a furnizorilor din energie este în prezent o măsură în analiză, după cum a explicat ministrul Finanțelor, la Digi24.

E în analiză, urmează să avem discuţii cu întreg lanţul energetic. Până la urmă profiturile o să apară în câteva zile de la fiecare companie, unele dintre ele sunt obligate să le declare public, pentru că sunt listate la bursă.

Efortul statului pentru acest moment trebuie să fie solidar susţinut de către stat şi de către cei care au generat problema. Hai să zic, în două săptămâni vom avea analiza şi o să prezentăm nişte soluţii în Guvern şi în dezbaterile şi întâlnirile cu autoritatea de reglementare şi cu ce înseamnă piaţa de energie”, a declarat Adrian Câciu.

Reducerea TVA-ului la energie, o măsură temporară

Ministrul susține că reducerea TVA-ului la energie ar putea fi o măsură cu efecte doar temporare, care la prima vedere ar putea atenua prețul final.

Este o măsură de tip prociclic. Poate fi temporară ca măsură, dar atunci când vii cu o măsură de tip prociclic trebuie să vii automat cu măsuri anticiclice, pentru că altfel nu faci decât să creezi un spaţiu mai mare pentru puseul inflaţionist”, a declarat Adrian Câciu.

O soluție ar fi putut fi revenirea la prețurile reglementate, după cum a afirmat ministrul, care a ținut totuși să precizeze ca prezența în Uniunea Europeană ne obligă să luăm în calcul Directiva pe energie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:57 - BMW atrage atenția că interzicerea importurilor de gaze rusești va bloca industria auto: „Nu doar BMW, ci întregul sector se va bloca”
14:54 - Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
14:44 - Adrian Chesnoiu: Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Sunt permanent în contact cu fermierii și procesatorii pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil
14:39 - Volodimir Zelenski, după ce zeci de civili ucraineni au decedat în urma atacului aerian din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”
14:23 - Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război
14:04 - Momentul in care soldații ucraineni distrug armamentul invadatorilor ruși (video)
14:00 - Sharon Stone a dominat covorul roşu de la Cannes. Actriţa în vârstă de 64 de ani a stârnit admirația publicului
13:57 - Cei mai mulți refugiați ucraineni vor să părăsească Ungaria, spune AFP. Problema este că Viktor Orban e pro-rus, susține o femeie care a fugit de drama războiului declanșat de Moscova