Ministrul interimar al Sănătății, despre restricțiile care urmează să fie impuse în România: Este necesară reducerea mobilității pentru nevaccinați

Ministrul interimar al Sănătății, despre restricțiile care urmează să fie impuse în România: Este necesară reducerea mobilității pentru nevaccinați

Cseke Attila a explicat, la Actualitatea cu Tudor Mușat, pe B1 TV, ce restricții vor fi impuse în România. Ministrul a amintit, în primul rând, măsurile pentru reducerea mobilității persoanelor, dar și despre obligativitatea certificatului verde pentru a merge la restaurant.

Vacanța elevilor care va începe din data de 25 octombrie, interzicerea evenimentelor private, portul obligatoriu al măștii în toate spațiile publice și necesitatea certificatului verde pentru participarea la o serie de activități sunt măsurile propuse și discutate, ce urmează să fie aplicate în România.

Reducerea mobilității înseamnă că cei care nu sunt vaccinați și care nu sunt cei mai expuși, chiar dacă și cei vaccinați pot lua boala, formele severe și cei care ajung în ATI sunt aproape 100% nevaccinați. La aceștia trebuie să ai o reducere a posibilității de mișcare, de a lua contact cu alte persoane și de a se infecta. 

Această diferențiere se va face, mâine vor fi discuții și în CNSU și în ședința de Guvern”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pe B1 TV.

Accesul la activități neesențiale, permis doar cu certificatul verde?

Ministrul Sănătății a explicat, pe B1 TV, cum se va realiza accesul persoanelor la anumite activități, neesențiale, în baza certificatului verde. Totodată, s-a luat în calcul și obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, măsură ce nu poate fi momentan luată de un guvern interimar, având în vedere că legea trebuie să treacă prin Parlament.

„Guvernul interimar nu poate veni cu o propunere pentru administrația publică locală și centrală, salariații nu mai pot intra dacă nu au certificat verde, pentru că acest lucru se poate face numai prin Parlament, iar un proiect de lege nu se poate promova cu un Guvern interimar, restul măsurilor pot fi impuse prin hotărâri ale CNSU, respectiv Hotărâri de Guvern”, a declarat Cseke Attila.

Măsura vacanței de două săptămâni, a elevilor va fi evaluată la finalul perioadei, iar dacă se va considera necesar, aceasta va fi prelungită, a precizat ministrul Cseke Attila.

Cum explică ministrul interimar al Sănătății noile măsuri

Pe de altă parte, restricționarea evenimentelor precum nunți și botezuri, pentru toate categoriile de persoane va fi adoptată pentru că verificarea „la sânge” a certificatelor verzi de vaccinare nu este respectată în toate situațiile.

Aceste măsuri, care vor fi instituite la școală, pe două săptămâni, vor fi evaluate la finalul acestei perioadei. Dacă se impune, sunt sigur că vor mai fi prelungiri (…) Interdicția de organizare de evenimente private, adică de nunți, botezuri și aici vorbim de interdicție totală. Aici nu mai participă nici măcar cei vaccinați”, a explicat ministrul interimar, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră