Ministrul Muncii, despre atacarea la CCR a legii privind dublarea alocaţiilor: „Politica populistă de a dubla, de a tripla peste noapte ne face rău”

Ministrul Muncii, despre atacarea la CCR a legii privind dublarea alocaţiilor: „Politica populistă de a dubla, de a tripla peste noapte ne face rău”

Pe 11 august, Comisia de Muncă a Senatului respingea ordonanța de urgență propusă de Guvernul Orban ce prevedea majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii, începând cu luna august.

PSD a respins această ordonanța deoarece nu este de acord cu creșterea etapizată a alocaților, social-democrații dorind dublarea lor, așa cum prevede lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului trecut.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.Astfel, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei.

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, duminică, că Guvernul va ataca la Curtea Constituțională această lege.

Violeta Alexandru, despre atacarea la CCR a legii privind dublarea alocaţiilor

În acest context, Ministrul Muncii a precizat că Guvernul a decis dublarea etapizată a alocaţiilor „în linie cu litera şi spiritul” Constituţiei și că va ataca la CCR legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii dintr-o singură etapă.

Violeta Alexandru a arătat că motivul pentru care Guvernul nu procedează la majorări de venituri fără acoperire bugetară este legat de responsabilitatea echipei Guvernului.

„Politica populistă de a dubla, de a tripla peste noapte ne face rău în primul rând pentru că bulversează bugetul, nu are o implicare a sursei bugetare şi practic scindează societatea.

În al doilea rând ne pune pe noi ca şi când am fi în defensivă şi nu este cazul; am crescut alocaţiile şi vor ajunge la dublare în etape. (…) a dubla, a tripla… de ce nu ne-am fi dorit, pentru că suntem în an electoral, să facem un gest de populism? Pentru că suntem responsabili”, a precizat ministrul Muncii, într-un interviu acordat TVR.

PNL nu va contesta decizia CCR, dacă alocațile vor trebui dublate

Cu toate acestea, Violeta Alexandru a mai punctat că, în situaţia în care CCR va decide că alocaţiile trebuie dublate, liberalii nu vor contesta decizia.

„Să ştiţi că noi decizia am luat-o în linie cu litera şi spiritul hotărârii Curţii Constituţionale. Deci, din moment ce ne-am preocupat să urmărim conţinutul Curţii, aşteptarea mea este să nu se întâmple acest lucru.

Cu toate acestea, bineînţeles că respectăm decizia Curţii şi veţi vedea la momentul respectiv care este abordarea, dar în niciun caz nu veţi auzi de la vreun reprezentant al PNL că nu respectă legea sau că încearcă să se eschiveze.

Trebuie să fim conştienţi toţi că din buget – şi bugetul acesta nu înseamnă nişte bani care vin din eter, sunt banii celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite – dacă economia nu-şi revine şi oamenii nu muncesc, nu sunt sume la buget. Toţi aceşti bani înseamnă bani care vin din economie”, a mai adăugat Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru, desprecreșterea alocațiilorîn tranșe

La începutul lunii august, Ministrul Muncii a vorbit desprecreșterea alocațiilor în tranșe

Potrivit Guvernului Orban, prima majorare ar fi avut loc în septembrie (pentru luna august),alte două majorări în cursul anului viitor, la începutul şi la jumătatea anului, şi alte două majorări în anul 2022.

Ministerul Muncii anunța că, începând cu luna august 2020, alocaţia de stat pentru copiii care au între 2 şi 18 ani ar crește de la 156 de lei la 185 de lei, iar pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani, precum şi pentru cei cu handicap, cuantumul ar crește de la 311 la 369 de lei.