Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat miercuri, la finalul ședinței de Guvern faptul că a fost reintrodus șomajul tehnic în cazul angajaților ale căror activități au fost suspendate, limitate sau întrerupte din cauza pandemiei de COVID-19.

Budăi, despre șomajul tehnic

„În această ordonanţă am reintrodus, practic, acordarea şomajului tehnic şi reglementăm aceste noi măsuri de protecţie socială atât de necesare pe această perioadă, când, din cauza situaţiei pandemice, există riscul de a suspenda, limita sau chiar întrerupe activitatea.

Este acea indemnizaţie de şomaj de 75% din salariul aflat în plată, dar nu mai mult de salariul 75% din salariul mediu brut pe ţară folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 „, a declarat Marius Budăi, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Marius Budăi a vorbit în trecut despre prelungirea șomajului tehnic de 75% din salariul mediu brut și a indemnizației de 41,5% pentru cei cărora li s-a restricționat activitatea.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Ministrul Muncii a mai anunțat și decizii în ceea ce privește reforma peniilor speciale din România. Acesta a precizat că MAI și MJ vor decide cum vor fi modificate pensiile beneficiarilor retrași din sistemele respective.

„Am votat o OUG care cuprinde măsuri de protecție pentru angajați și angajatori. Am reintrodus măsura șomajului tehnic și aceste măsuri în acestă perioadă când există riscul de a se întrerupe activitatea. Există acele măsuri privind asigurarea unui venit de 75% din salariu.

Până la finele lunii februarie trebuie să încheiem actele în ceea ce privește acordul privind furnizarea de servicii de consultanță de la Banca Mondială pentru pensii și legea salarizării. În acel Memorandum am introdus miniștrii care au ministere cu pensii speciale.

Mi se pare normal ca fiecare minister de resort să vină cu reforma aferentă sistemului lui”,  a declatat Budăi.

Urmăriți B1TV.ro și pe