Mircea Coșea: Pensiile speciale vor rămâne așa cum sunt, că e o presiune foarte mare și o teamă a politicienilor / Pensiile primarilor nu pot fi mărite. Prin PNRR, am intrat într-un sistem foarte dur (VIDEO)

Mircea Coșea: Pensiile speciale vor rămâne așa cum sunt, că e o presiune foarte mare și o teamă a politicienilor / Pensiile primarilor nu pot fi mărite. Prin PNRR, am intrat într-un sistem foarte dur (VIDEO)

Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că politicienii nu vor avea curajul să elimine pensiile speciale. Acesta a mai afirmat că nu crede că pensiile speciale vor mai fi acordate primarilor, căci Uniunea Europeană nu va permite acest lucru. Țara noastră va primi un împrumut de la UE prin PNRR, dar trebuie să îndeplinească mai multe condiții, altfel finanțarea va fi oprită.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Mircea Coșea, despre pensiile speciale și PNRR

„Părerea mea e că pensiile speciale de la Justiție, de la servicii, de la Armată nu se vor rezolva, vor rămâne așa cum sunt, pentru că e o presiune politică foarte mare și o teamă a celor care guvernează azi, sau mâine, sau poimâine să umble la pensiile alea.

Pensiile primarilor nu pot fi mărite, asta trebuie să fie foarte clar. Pe sistemul contributivității nu se pot mări diferențiat pensiile că țin de contributivitate. Se pot adăuga alte lucruri, cum a făcut PSD, dar acum nu cred că e un lucru bun pentru că, indiferent de situația celor care au fost primari nu știu câți ani și au pensie mică acum, această cheltuială nu va fi aprobată la UE.

Am intrat într-o condiționalitate foarte dură. Poate nu ne dăm seama, dar orice cheltuială bugetară de acum înainte trebuie raportată din 6 în 6 luni la Bruxelles. Ar trebui lumea să citească PNRR și să vadă cât de dur e sistemul în care noi am intrat, că am luat acel împrumut și probabil nu puteam să-l nu-l luăm. De acum înainte mergem pe o linie foarte strânsă. Eu aș spune un cuvânt care poate deranjeză dar de acum înainte intrăm în austeritate.

O astfel de cheltuială nu va fi aprobată. Deci cred că va trebui, până la urmă, în Parlament să se înțeleagă că discuțiile astea, care după părerea mea sunt marginale, nu mai trebuie să fie discutate în public, pentru că lumea începe să se îndoiască de veridicitatea acestui fond care până la urmă contează pentru fiecare, toți sperăm să ne aducă ceva, or dacă se fac astfel de greșeli din 6 in 6 luni banii pot fi opriți”, a declarat profesorul de economie Mircea Coșea pentru B1 TV.

Ultima oră
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus