Modificări în regulamentul CNATDCU. Sorin Cîmpeanu: „Consiliul e un organism științific și nu funcționează pe principiul loto, în care îți iei bilet de câte ori vrei până iese cum vrei tu” (VIDEO)

Modificări în regulamentul CNATDCU. Sorin Cîmpeanu: „Consiliul e un organism științific și nu funcționează pe principiul loto, în care îți iei bilet de câte ori vrei până iese cum vrei tu” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat, marți, o serie de modificări ce ar putea fi aduse modului de funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). „Propunerea e ca, din acest moment, indiferent de porțiunea din teză vizată într-o sesizare, teza să fie analizată în ansamblu”, a spus, printre altele, ministrul. Acesta a explicat și situația în care o sesizare la CNATDCU poate fi respinsă: „Dacă reclami de 2 – 3 ori același lucru, în aceeași teză, pentru același om, nu e un lucru serios. CNATDCU e un organism științific și nu funcționează pe principiul loto, în care îți iei bilet de câte ori vrei până iese cum vrei tu”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre modificările ce vor fi aduce funcționării CNATDCU

„Vineri și sâmbătă vom avea întâlniri la Consiliul Național al Rectorilor, iar, la invitația rectorului Universității Babeș-Bolyai, președintele CNR în exercițiu, susținută și de mine, vor participa și reprezentanții CNATDCU. Va fi dezbătută într-o manieră integrată acest proiect de modificare a metodologiilor și regulamenului CNATDCU. Pe 18 februarie CNATCDU a solicitat aceste modificări. După întâlnire și după ce ne vom pune de acord Ministerul Educației, CNATDCU, universitățile și reprezentanții studenților, vom afișa rezultatul pe site-ul Ministerului. Vom lăsa o perioadă de câteva zile de consultare”, a declarat Cîmpeanu.

Acesta a insistat că modificările au fost solicitate chiar de CNATDCU, care a invocat „slaba capacitate de analiză din cauza lipsei de suport administrativ”.

„Având în vedere durata mare de analiză până la emiterea unui verdict și nenumăratele procese în instanță, a fost nevoie de o clarificare a procedurilor. Propunerea e ca, din acest moment, indiferent de porțiunea din teză vizată într-o sesizare, teza să fie analizată în ansamblu. Până acum nu exista o astfel de prevedere. Lipsa de claritate a generat foarte multe neajunsuri.

Analiza aceasta se va face de acum încolo și se va baza pe o sesizare admisă. Până acum admisibilitatea sesizării exista exact, dar exact la fel la nivel de UEFISCDI. Acum avem două ministere, unul al Educației și altul al Cercetării. Având această soliciare de sprijin administrativ, am creat prin HG un serviciu, Secretariat CNATDCU, care nu poate avea decât atribuții administrative. Cele științifice trebuie să rămână exclusiv al CNATDCU”, a continuat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a explicat apoi situația în care o sesizare poate fi respinsă de CNATDCU: „Se va da un verdict la nivelul fiecărui membru al comisiei de lucru, sunt trei membri, apoi comisia de specialitate, apoi consiliul general. Dacă după acest proces se revine cu altă sesizare care indică un element de noutate, se consideră admisibilă sesizarea și se reia. Dacă sunt vizate alte porțiuni din teză, iar sesizarea e admisibilă. Dacă se prezintă documente care nu au putut fi analizate, iar e admisibilă sesizarea. Dacă se descoperă în vreo limbă aspecte identifice cu cele sesizate, iar e admisibilă teza. Singura situație în care nu mai e admisibilă teza e când aceeași teză de doctorat al aceluiași cetățean conține reclamația că a copiat după aceeași carte a aceluiași Popescu. E normal, logic și de bun simț. Dacă reclami de 2 – 3 ori același lucru, în aceeași teză, pentru același om, nu e un lucru serios. CNATDCU e un organism științific și nu funcționează pe principiul loto, în care îți iei bilet de câte ori vrei până iese cum vrei tu. Și e procedeul normal de lucru în orice instanță în lume, numărul de apeluri e limitat”.

Ultima oră
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic