Monica Macovei: Am votat pentru cote obligatorii de refugiați pentru toate statele. Am intrat în Europa, asta înseamnă că avem și obligații, și drepturi

Monica Macovei: Am votat pentru cote obligatorii de refugiați pentru toate statele. Am intrat în Europa, asta înseamnă că avem și obligații, și drepturi

Europarlamentarul Monica Macovei a anunțat că a votat pentru cotele obligatorii de refugiați pentru toate statele impuse de Uniunea Europeană.

„Am intrat în Europa, asta înseamnă că avem și obligații, și drepturi”, a spus liderul M10.

România va primi bani. Între 2014-2016, există prevăzut 1 miliard de euro pentru țările care iau refugiați, tocmai pentru a nu fi ceva împovărător, mai ales că este criză economică încă în multe țări. Deci, vom crea și locuri de muncă. 

Vorbim de refugiați politici, de cei care fug din calea răboaielor, a persecuțiilor și a morții. Ei vor sta in tabere de refugiați, nu vor fi liberi să circule. Și acolo trebuie să se facă trierea: între refugiații economici, între refugiații politici și între acei agenți care vin din Statul Islamic cu intenția să comită acte teroriste.Trebuie sa fim realiști: vor fi și astfel de persoane infiltrate între refugiați. Serviciile de informații din toată Europa să-și facă treaba.

Suntem o țară de 18-20 de milioane de oameni. 6.300 de refugiați reprezintă o problemă? Este rușinos, e dezonorant pentru noi să spunem că nu suntem capabili să-i primim, în condițiile în care primim și bani pentru asta.

Cotele se vor stabili exact de către Consiliul European, adică de statele membre, pe 14 septembrie. Sper să ia o decizie comună, pentru că sunt și alte țări care se opun, o decizie comună pentru a împărți acești refugiați, pentru a fi un efort comun, solidar al statelor.

În Rezoluția votată de Parlamentul European mai este un lucru important – intenția Uniunii Europene este ca mulți dintre ei – după ce are grijă de ei, sunt duși la doctor dacă au nevoie – să fie realocați în state (state arabe dacă vin din zona aceea), în care viața nu le este pusă în pericol.

Un principiul la care eu țin foarte mult: cine vine să stea în Europa trebuie să respecte regulile europene. E firesc: noi îți protejăm viața, te primim cu drag, dar respectă-ne regulile!„, se arată într-un comunicat de presă al Monicăi Macovei remis B1 TV.