Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban se dezbate și votează miercuri, începând cu ora 12:00

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban se dezbate și votează miercuri, începând cu ora 12:00
foto: Hepta.ro

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban va fi dezbătută și votată miercuri, începând cu ora 12:00, au decis marțiBirourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, potrivit G4Media.ro.

Clinciul politic a început odată cu decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Decizia a provocat nemulțumirea unor formațiuni din opoziție, PSD și UDMR, care au depus o moțiune de cenzură în termenul prevăzut de Constituție, într-o încercare de a demite guvernul și, implicit, de a bloca adoptarea proiectului de lege.

Adoptarea moțiuniide cenzură înseamnă retragerea încrederii acordate de Parlament unui Guvern. Dacă Parlamentul a retras încrederea executivului de la Palatul Victoria, premierul și cabinetul său de miniștri sunt demiși. Când moțiunea vine pe fondul unei asumări de răspundere, proiectul în cauză pică odată cu guvernul.

Moțiunea de cenzură este explicată în Articolul 113 din Constituția României. Potrivit alineatului 1, „Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Ce spune Constituţia României despre moţiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură, în România, poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor din Parlament. La alineatul 3 al Articolului 113, Constituția României prevede că moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Ce Guverne au căzut prin moţiune de cenzură a Opoziției

Până în prezent, Parlamentul României a dat jos patru guverne prin moțiune de cenzură: Guvernul Emil Boc 2 (în 2009), Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu (2012) şi Guvernul Grindeanu (2017). Aceasta din urmă a fost prima moţiune de cenzură depusă de un partid (PSD) împotriva Guvernului PSD. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a căzut cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Cel mai recent moment de acest gen rămâne, totuși, căderea Guvernului Dăncilă din 2019.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`