Senatorul Mihai Goțiu și deputatul Emanuel Ungureanu nu se regăsesc pe locurile eligibile ale listei de candidați pentru alegerile parlamentare. Se pare că au fost penalizați astfel de membrii USR-PLUS Cluj pentru rezultatul slab, de doar 12%, obținut la alegerile locale. Totuși, scoaterea lor de pe locurile eligibile i-a nemulțumit pe unii susținători ai USR-PLUS. Se repetă astfel situația de la București, unde parlamentari populari ca Florina Presadă și Vlad Alexandrescu au fost puși abia pe locurile 6 și 7, în spalele unor membri ai formațiunii prea puțini cunoscuți.
Duminică seară, a avut loc Convenția Județeană a organizației USR-PLUS Cluj, în timpul căreia au fost votate listele de candidați pentru alegerile parlamentare, care cel mai probabil se vor desfășura pe 6 decembrie.
Potrivit G4Media, Mihai Goțiu e de abia pe locul al doilea pe lista pentru Senat, iar Emanuel Ungureanu doar pe locul 5 pe lista la Camera Deputaților.
Deasupra lor pe liste au ajuns oameni cu mai puțină notorietate. Astfel, lista de candidați pentru Camera Deputaților este deschisă de Oana Murariu, membră PLUS Cluj, o avocată în vârstă de 32 de ani care nu a mai activat în politică. Ea e urmată de un alt membru PLUS, Viorel Băltărețu, un om de afaceri în vârstă de 45 de ani. Pe locul al treilea s-a poziționat un membru USR, Radu Molnar, iar pe locul al patrulea Elena Ciubuca.
Lista de candidați pentru Senat este deschisă tot de un membru PLUS, Cristian Bordei, un economist în vârstă de 53 de ani. Senatorul Mihai Goțiu se află pe locul doi, iar pe trei figurează Elek Levente, fostul președinte al USR Cluj.
Se pare că Goțiu și Ungureanu au fost astfel penalizați de organizație pentru rezultatele slabe obținute la alegerile locale din 27 septembrie – doar 12%.
Potrivit G4media, principala acuzație care li se aduce lui Goțiu și Ungureanu se referă la maniera în care aceștia au considerat să-și creeze notorietatea individual, separat de interesele politice ale organizației de partid. Celor doi li se mai reproșează că filiala din Cluj a USR-PLUS a pierd mult teren în fața organizației locale a PNL.
Cele două liste urmează să fie validate de conducerea centrală a partidului.
Decizia USR-PLUS Cluj a stârnit, însă, nemulțumiri în rândul simpatizanților, unii dintre aceștia acuzând că activitatea din ultimii patru ani a lui Goțiu și Ungureanu nu a fost recunoscută.
O situație similară s-a întâmplat în București, acolo unde senatorii Florina Presadă și Vlad Alexandrescu au fost puși abia pe locurile 6 și 7, puțin probabil să fie eligibile, în ciuda notorietății și activității lor de până acum. Ei ar fi fost astfel sancționați pentru că au criticat conducerea filialei și a partidului.
Înaintea lor pe liste sunt Ștefan Pălărie, Silvia Dinică, Simona Spătaru, Cristian Ghica, Anca Dragu.
Pentru Camera Deputaților, primii pe listă sunt Claudiu Năsui, Cristina Prună, Oana Țoiu, Cristian Seidler, Diana Buzoianu și Mihai Badea.
„Procesul de desemnare a candidaților comuni a fost primul în care membrii celor două partide și-au ales candidații comuni. Organizatorii au asigurat atât transparența procesului, cât și respectarea întocmai a protocolului de fuziune între cele două partide”, se arată într-un comunicat de presă.
Totuși, unii susținători și membri ai USR-PLUS au denunțat modul în care se fac aceste liste, reproșând faptul că oameni cu notorietate și apreciați pentru activitatea lor parlamentară nu se mai regăsesc pe liste doar pentru că au ”îndrăznit” să critice conducerea partidului (Dan Barna) și a filiale (Claudiu Năsui).
„Ce trebuie reţinut e că nu a existat o competiţie internă. S-a dat o listă de la centru şi aceia au fost aleşi. Păcatul acestui sistem e că într-adevăr, votul cu delegaţi te împinge să votezi o listă. Eu şi ceilalţi colegi am militat pentru votul universal în interiorul partidului”, a declarat Florin Presadă, pentru Adevărul Live.