Nicolae Ciucă: Avem o creștere de până la 35 de localități carantinate / Raed Arafat: Vom avea o presiune mai mare pe sectorul medical în București. Poate va fi nevoie să transferăm pacienți (VIDEO)

Nicolae Ciucă: Avem o creștere de până la 35 de localități carantinate / Raed Arafat: Vom avea o presiune mai mare pe sectorul medical în București. Poate va fi nevoie să transferăm pacienți (VIDEO)

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, la debutul ședinței de guvern de vineri, că 35 de localități din România sunt în carantină din cauza răspândirii accelerate a coronavirusului. De asemenea, situația din București necesită o atenție sporită, numărul de infectări fiind și aici mare.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat că, în intervalul 6 – 10 decembrie, s-au înregistrat peste 9.000 de cazuriîn Capitală, fapt ce se va reflecta, săptămâna viitoare, în presiunea pe sistemul medical. Secretarul de stat a precizat că s-ar putea ca unii dintre pacienții COVID-19 din București să fie transferați în alte zone.

Ambii au insistat că e nevoie ca toți românii să respecte regulile anticoronavirus, pentu a putea trece de această situație critică. În ședința de vineri, Guvernul prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile.

Nicolae Ciucă și Raed Arafat, despre evoluția epidemiei de coronavirus în România

„Al doilea subiect care cred că e foarte important e legat de partea de decizii privind carantinarea unor localități. Avem o cifră constantă a cazurilor de pozitivare, din analiza și discuția pe care le-am avut, avem o creștere de până la 35 de localități carantinate. Avem și o situație pe care va trebui s-o analizăm legată de creșterea numărului de pozitivări la nivelul Capitalei”, a declarat premierul interimar, Nicolae Ciucă.

Raed Arafat: „La nivelul Bucureștiului, dacă luăm din 6 decembrie până ieri, avem un număr de 9.010 de cazuri suplimentare. Vom avea o presiune mai mare pe sectorul medical, zona Bucureștiului și zonele probabil limitrofe. Posibil va fi nevoie să transferăm pacienți în alte zone”.

„Cu domnul ministru Tătaru am stabilit că vom avea o discuție cu managerii spitalelor din București, cu șefii de secții ATI și UPU, ca să discutăm această situație pe care probabil o vom vedea undeva în cursul săptămânii viitoare, având în vedere cifra asta de cazuri. În rest, s-a discutat cu domnul prefect din București pentru intensificarea controalelor și intensificarea măsurilor de implementare a ce există acum în reglementările noastre”, a mai declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Nicolae Ciucă: Avem o creștere de până la 35 de localități carantinate / Raed Arafat: Vom avea o presiune mai mare pe sectorul medical în București. Poate va fi nevoie să transferăm pacienți

Nicolae Ciucă și Raed Arafat insistă ca românii să respecte regulile anti-COVID-19

Ciucă a precizat apoi că piețele din spații închise vor funcționa de acum încolo: „O să rog ANSVSA și structurile ministerului de Interne să-și coordoneze activitățile, să vem o monitorizare a tot ce înseamnă activitatea în piețe, ca să evităm răspândirea virusului”.

„DSP urmărește cu prefectura situația din București, pentru că incidența nu e singura luată în calcul. De exemplu, pentru măsura carantinării, există o listă de factori care e emisă de INSP și ei verifică acești factori în fiecare zi, în baza incidenței care există acum în București. Colaborarea populației rămâne cea mai importantă din punctul nostru de vedere, pentru a limita răspâdirea virusului, prin limitarea mobilității, acontactelor, prin purtarea măștii peste tot”, a mai spus Arafat.

„Intră în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să acționăm astfel încât să putem să limităm tot ceea ce înseamnă factor de risc de răspândire. Cred că e o resposabilitate personală, civică, iar oamenii au puterea să înțeleagă cât de critică e situația. Prin contribuția fiecăruia putem să complimentăm măsurile luate la nivel instituțional”, a precizat și premierul interimar.

Urmăriți B1TV.ro și pe