Nicolae Ciucă (MApN), despre campania de vaccinare anti-COVID-19: „Nu tolerez și nu voi tolera abateri de la regulile deja stabilite în Strategia Națională”

Nicolae Ciucă (MApN), despre campania de vaccinare anti-COVID-19: „Nu tolerez și nu voi tolera abateri de la regulile deja stabilite în Strategia Națională”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Centrele de vaccinare ale Ministerului Apărării Naționale nu au fost înființate pentru a asigura privilegii militarilor și nu au fost gândite ca structuri cu circuit închis, a explicat ministrul Nicolae Ciucă, care a subliniat că nu tolerează și nu va tolera „abateri de la regulile deja stabilite în Strategia Națională” de vaccinare anti-COVID-19.

Cele mai recente date arată că până joi seară, la nivel național, au fost administrate peste 2 milioane de doze din vaccinurile anti-COVID-19. Potrivit autorităților, până astăzi,pe teritoriul Românieiau fost confirmate 850.362 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Datele oficiale arată că777.715 pacienți au fost declarați vindecați, iar21.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Ce a declarat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale,despre campania de vaccinare anti-COVID-19 și imunizarea cadrelor militare

„Centrele de vaccinare ale MApN nu au fost înființate pentru a asigura privilegii militarilor și nu au fost gândite ca structuri cu circuit închis. Cele 92 de centre au însemnat o modalitate de reducere a presiunii pe centrele care deservesc populația general, preluând sarcina imunizării unei părți importante din populația României”, a scris Nicolae Ciucă, vineri, pe Facebook.

Ministrul Apărării a explicat că, în prima etapă a campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, în centrele MApNau fost vaccinați medici și personal auxiliar din întregul sistem medical național, iar a doua etapă „a asigurat vaccinarea personalului eligibil stabilit prin criteriile la nivel național și pe baza acelorași proceduri, iar cadrele militare în activitate au dat prioritate seniorilor și persoanelor vulnerabile aflate în categoriile de risc”.

Nicolae Ciucă spune că „sistemul medical militar a fost întotdeauna parte a efortului național de asigurare de servicii de sănătate pentru populație”.

„Niciodată nu a funcționat ca un sistem închis iar datele statistice sunt fără echivoc: din cei peste 65.000 pacienți tratați de Spitalul Militar Central din București, în jur de 80 la sută au fost pacienți civili. La nivelul întregului sistem medical militar, procentul este asemănător pentru anul 2020. Mai mult, aceeași proporție s-a păstrat în ultimele 12 luni și în ceea ce privește tratarea pacienților COVID în spitalele militare desemnate ca spitale suport: din cei aproximativ 6500 pacienți COVID, doar 1100 provin din rândurile MApN. Asta înseamnă că românii au încredere în sistemul medical militar, în echipele noastre și le mulțumim cu recunoștință”, a adăugat ministrul Nicolae Ciucă.

El susține că MApN „afost și va rămâne o instituție transparentă în ceea ce privește activitățile curente și mai ales aspectele legate de eforturile de sprijinire a combaterii pandemiei în toate dimensiunile sale”.

„Încă din luna ianuarie, am comunicat constant informații legate de strategia noastră internă de vaccinare și criteriile de prioritizare a personalului, prioritate zero fiind seniorii și personalul militar ce desfășoară misiuni. Nu tolerez și nu voi tolera abateri de la regulile deja stabilite în Strategia Națională, curând voi prezenta rezultatele anchetei pe care deja am dispus-o la Focșani, unde au fost semnalate nereguli în procesul de vaccinare”, a mai spus ministrul Apărării.

În ceea ce privește vaccinarea membrilor de familie, a precizat Nicolae Ciucă, prin Statutul cadrelor militare „ei sunt arondați pentru servicii medicale gratuite sistemului propriu al MApN. Nici în asigurarea serviciilor medicale, nici în procesul de vaccinare, nu au fost create privilegii pentru membrii familiilor noastre. Înscrierea lor la vaccinare a fost făcută și va fi la fel și în continuare cu respectarea strictă a criteriilor de eligibilitate la nivel național”.

„În săptămânile care vin va crește numărul de doze care vor sosi în România, de aceea este nevoie de un efort concentrat, atât la nivel guvernamental cât și la nivelul fiecăruia dintre noi, pentru a asigura capacitatea de vaccinare pe măsura volumului de doze.Doresc să le transmit românilor un mesaj de încredere și speranță. Suntem una dintre țările europene cu cele mai bune performanțe în procesul de vaccinare de până acum și vom face tot ceea ce va ține de noi să menținem acest ritm și această organizare eficientă a procesului”, a conchis Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

Centrele de vaccinare ale MApN nu au fost înființate pentru a asigura privilegii militarilor și nu au fost gândite ca…

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă peVineri, 12 martie 2021

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:44 - Diana Stoica, despre numărul mare de bugetari: Doar au îngrășat statul ăsta cu toate rubedeniile și amantlâcurile. Dintre cele 14.000 de angajări de anul trecut, un număr insignifiant a fost în sănătate și educație (VIDEO)
16:39 - Studiu Deloitte: Prețul, primul criteriu în alegerea mașinii. Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor
16:34 - Cutremur mediu produs vineri după-amiaza. În ce orașe s-a resimțit
16:28 - Simona Spătaru (USR), despre judecătoarea care a întrebat dacă Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, este în sala de judecată: „Este un caz grav de neglijență”
16:26 - Șeful NATO admite, în premieră de la începutul războiului, că Kievul are dreptul de a lovi ținte militare rusești din afara Ucrainei
16:18 - O bătrână din Vaslui a fost găsită în comă și cu capul spart în casa unui bărbat. El este suspect că a violat-o și lovit-o
16:17 - Au crescut prețurile în piețe. Ștefan Florescu (PMP): Prețurile cresc din ce în ce mai mult și nu știu unde o să ajungem. Când ajung să mărească pensiile, se dublează prețul la alimente (VIDEO)
16:03 - Vești bune pentru iubitorii de mare! O nouă plajă a fost inaugurată pe litoralul românesc
15:52 - Premierul Israelului, Netanyahu, a prezentat un plan pentru Gaza după război. Deciziile sale nu țin cont de recomandările SUA
15:51 - Aproape 1,3 milioane de angajați la stat, în România. 14.000 de angajări s-au făcut doar în anul 2023. Felix Cozma (PSD) a spus când vor avea loc restructurări (VIDEO)