Nicolae Ciucă (MApN), întâlnire cu omologul polonez: România și Polonia sunt conectate permanent prin eforturile de consolidare a securității flancului estic al NATO și de întărire a posturii de descurajare și apărare

Nicolae Ciucă (MApN), întâlnire cu omologul polonez: România și Polonia sunt conectate permanent prin eforturile de consolidare a securității flancului estic al NATO și de întărire a posturii de descurajare și apărare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, l-a primit luni la sediul MapN pe omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, care se afla în România în contextul participării la Summitul Formatului București (B9), iar agenda întrevederii a inclus subiecte precum dezvoltarea cooperării în domeniul apărării în format bilateral, în context regional, precum și în cadrul NATO și UE.

Nicolae Ciucă (MApN) s-a întâlnit cu omologul său polonez,Mariusz Blaszczak, în contextul Summitului B9

„Cei doi oficiali au apreciat importanța acestui an pentru țările noastre, în 2021 împlinindu-se un centenar de la încheierea Alianței defensive de securitate România-Polonia. În acest context, miniștrii apărării au discutat pe marginea demersurilor comune întreprinse pentru evidențierea importanței parteneriatului strategic, printre acestea numărându-se și activități bilaterale în domeniul istoriei militare, conferințe și mese rotunde dedicate relațiilor militare dintre România și Polonia în perioada interbelică și alte evenimente cultural-științifice”, a precizat MApN, printr-un comunicat de presă transmis luni seară.

Conform sursei citate, „încadrul discuțiilor, miniștrii Ciucă și Błaszczak au abordat subiecte de interes comun privind agenda NATO și UE, în contextul derulării, la nivelul celor două organizaţii, a proceselor de reflecţie privind viitorul Alianţei Nord-Atlantice (NATO 2030), în contextul pregătirii Summit-ului NATO din luna iunie a.c., precum şi a elaborării, la nivelul Uniunii Europene, a Busolei Strategice. Cei doi oficiali au fost de acord privind utilitatea asigurării unei abordări complementare a celor două procese şi, în context extins, a consolidării palierului de cooperare dintre cele două organizaţii, pe teme de interes comun”.

„România și Polonia sunt legate nu doar de o lungă și statornică prietenie, țările noastre sunt conectate permanent prin eforturile de consolidare a securității flancului estic al NATO și de întărire a posturii de descurajare și apărare. În cadrul întâlnirii de astăzi am evidențiat importanța continuării implicării noastre în proiectele comune, respectiv abordarea coerentă a prezenței înaintate aliate în regiune și consolidarea contribuției reciproce la structurile multinaționale găzduite de cele două state aliate. Doar împreună putem face față provocărilor!”, a declarat Nicolae Ciucă.

MApN a mai precizat că, în marja discuţiilor bilaterale, cei doi oficiali au participat şi la inaugurarea expoziţiei dedicate Centenarului Alianţei România-Polonia (1921-2021) la sediul MApN, iar ministrul polon al apărării a acordat decorații unor reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale.