Nicolae Ciucă: Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit pe liderii istorici ai PNL și care trebuie să ne inspire și pe noi (VIDEO)

Nicolae Ciucă: Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit pe liderii istorici ai PNL și care trebuie să ne inspire și pe noi (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit pe liderii istorici ai PNL și care trebuie să îi inspire și pe liberalii de astăzi, a declarat actualul președinte al partidului, premierul Nicolae Ciucă, marți, la ceremonia organizată pentru aniversarea a 147 de ani de la înființarea formațiunii.

Nicolae Ciucă: A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice, ci este o trăsătură de caracter și un mod de viață

„Vă rog să îmi dați voie să încep prin a exprima bucuria și onoarea de a fi astăzi aici împreună cu Președintele României și invitații noștri, de ziua Partidului Național Liberal, în acest loc (Vila Florica, n.r.) cu o semnificație profundă pentru partidul nostru, pentru liberalismul românesc și pentru România. Acest loc minunat este încărcat de istorie și vă invit să îl descoperiți în detaliu, pentru că aici s-au scris file importante din viața statului român”, a declarat liderul liberalilor.

Casa Brătienilor, spune Nicolae Ciucă, este un simbol viu și actual al valorilor liberale.

„După o istorie tumultuoasă, Casa Brătienilor este din nou readusă la viață și gata să spună povestea celor care îi trec pragul. Casa Brătienilor nu este doar un muzeu frumos, (ci) este un simbol viu și actual al valorilor liberale, care au reușit să reziste timpului. Pentru ca istoria PNL să ne inspire, nu putem să ne rezumăm doar la a-i evoca pe Brătieni, pe liderii istorici ai PNL și, desigur, a evoca faptele lor. Trebuie să ne reamintim că au fost oameni politici cu victorii și înfrângeri, lăudați, dar și criticați la vremea lor. Perseverența, rezistența și încăpățânarea de a reuși prin voința proprie sunt valorile care i-au definit și care trebuie să ne inspire și pe noi”, a adăugat premierul.

A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață, a subliniat Nicolae Ciucă.

„A fi liberal nu este doar o simplă alegere a unei doctrine politice sau economice. A fi liberal este o trăsătură de caracter și un mod de viață. Din acest punct de vedere, orice persoană rațională are o trăsătură liberală, pe care o va descoperi mai devreme sau mai târziu pe parcursul vieții, se numește voința de a face, de a construi un destin mai bun pentru sine. Voiește și vei putea, spun liberalii. De altfel, chiar dacă oamenii se declară a fi de stânga sau de dreapta, progresiști sau conservatori, atei sau credincioși, toți împărtășesc într-o manieră mai puternică sau mai reținută două nevoi fundamentale, nevoia de libertate și nevoia de prosperitate. Iată cele două valori fundamentale pe care se pot realiza cel mai bine în cadrul unui stat liberal”, a continuat el.

Libertatea autentică poate să existe doar acolo unde există lege, a explicat prim-ministrul.

„Acum și aici, în Casa Brătienilor, vă rog să îmi permiteți să vorbesc despre ceea ce cred eu că este statul liberal pe care toți liberalii, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Partidului Național Liberal, au obligația să îl construiască și să îl protejeze. În primul rând, statul liberal garantează și promovează libertatea cetățenilor săi. Libertatea autentică poate exista doar acolo unde există lege, în societățile democratice, cu o guvernare stabilă, rațională și moderată”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe