Nicolae Robu și Carmen Dan își pasează vina pentru modul dezastruos în care au reacționat autoritățile la furtuna de duminică / La Timișoara se anunță protest pentru demiterea primarului

Nicolae Robu și Carmen Dan își pasează vina pentru modul dezastruos în care au reacționat autoritățile la furtuna de duminică / La Timișoara se anunță protest pentru demiterea primarului
Foto: PSnews

UPDATE: Unii timișoreni consideră că o parte din vină o are primarul Robu, așa că au anunțat pe Facebook organizarea unui protest pentru demiterea acestuia.

”Cerem demisia primarului Nicolae Robu, vinovat pentru moartea a cel puțin unui om și rănirea mai multora, datorită incompetenței și corupției din Primăria Timișoara”, este mesajul postat pe pagina de Facebook special creată pentru acest eveniment.

Protestul este anunțat pentru ziua de miercuri, 20 septembrie, la ora 19.00, la sediul Primăriei Timișoara, precizează tion.ro.

Bilanț catastrofal după furtuna care a devastat duminică vestul țării. Opt oameni au murit și aproape 150 au fost răniți în urma evenimentului meteorologic. Ca de fiecare dată, incompetența autorităților a ieșit la suprafață și, în vreme ce oamenii își varsă furia pe rețelele de socializare, responsabilii din instituții își pasează vina de la unul la altul.

Cinci oameni au murit în Timișoara în timpul urgiei. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a acuzat administrația locală pentru această situație. În schimb, primarul Nicolae Robu a declarat că a solicitat un sistem de alertare a populației, dar a fost ignorat.

"Am fost înștiințat ieri la ora 15:25 printr-o atenționare de cod galben că va fi furtună. Nu se poate anticipa… Ce se poate face în câteva minute? Sistem de alertare am cerut și eu. Nici în câteva ore nu am fi putut să alertăm populația. Trebuie un sistem infailibil, protejat care să ofere indicații populației. Semnalul de alarmă îl tragem cu toții, deși nu înțeleg de ce s-a dat vina pe noi. Nu știu pe ce s-a bazat doamna ministru Carmen Dan când a zis că vina este a administrației locale, e ușor să acuzi. Ce putem facem mai mult de atât? E o urgență. Ne așteptăm să mai avem parte de asemenea fenomene meteorologice. E obligatoriu să avem un sistem de alertare!", a declarat Nicolae Robu, pentru Realitatea TV.

Primarul a mai susținut că nu a fost avertizat de Guvern cu privire la violența furtunii. Astfel, autoritățile locale nu au știut, ele nu au putut anunța populația, iar oamenii au fost surprinși la plimbare prin parcuri sau pe străzile orașului.

”N-am avut o alertă că va fi o furtună violentă. Era de aşteptat să fie ploi erau spectacole planificate în aer liber. Era o prognoză de ploaie. Erau sub o anumită incertitudine acele spectacole, dar nicidecum n-am fost pregătiţi pentru o asemenea furtună. Oricum n-am fi putut face nimic decât să recomandăm cetăţenilor să nu iasă pe străzi şi să nu umble prin parcuri”, a declarat primarul Timișoarei, pentru Digi24.

Totul în contextul în care la Guvern și la MAI există centru de urgență care monitorizează exact starea vremii.

”Imediat ce am primit aceste avertizări le-am transmis în teritoriu, e un sistem care funcţionează de mult timp. La MAI e un centru de comandă unde primim informaţii în timp real, primim informaţii şi din teritoriu, suntem pregătiţi să intervenim.

Nu putem să alertăm mai devreme decât primim aceste avertizări, institutul specializat care le transmite e ANM. Aceste informaţii se transmit către minister, le transmitem în judeţe, ISU ia măsurile necesare în funcţie de avertizările primite”, a explicat Carmen Dan.

Totuși, aceasta este contrazisă de oficialii timișoreni.