Nicușor Dan, despre bugetul Capitalei: Vrem să ieșim din minciună și să stopăm risipa. Reducem substanțial banii pe festivaluri. Nu alocăm bani pentru noi statui. Plafonăm salariile la nivelul din 2020 (VIDEO)

Nicușor Dan, despre bugetul Capitalei: Vrem să ieșim din minciună și să stopăm risipa. Reducem substanțial banii pe festivaluri. Nu alocăm bani pentru noi statui. Plafonăm salariile la nivelul din 2020 (VIDEO)
Foto: facebook.com/NicusorDan.ro

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat, luni, într-o conferință de presă, stadiul în care se află proiectul de buget al Municipalității pentru anul 2021. Edilul general a vorbit despre un buget prin care să fie stopată risipa, ”să ieșim din delirul grandoman al fostei administrații” și ”să deschidem calea construcției”. Nicușor Dan a anunțat, printre altele, că vor fi reduse substanțial fondurile alocate pentru organizarea de târguri, festivaluri, nu vor fi alocați bani pentru noi statui sau campanii publicitare, iar salariile personalului vor fi plafonate la nivelul din anul 2020.

Nicușor Dan prezintă stadiul în care se află proiectul de buget al Capitalei pe 2021:Este un buget prin care vrem să facem lucruri concrete

„Este un buget prin care vrem să ieșim din minciună, să ieșim din delirul grandoman al fostei administrații. Este un buget prin care vrem să facem lucruri concrete și nu spoiala fostei administrații. Un buget prin care vrem să stopăm risipa și vrem să deschidem calea construcției pentru că Bucureștiul are nevoie de construcție”, a declarat Nicușor Dan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Dan a prezentat, pe scurt, situația financiară pe care a găsit-o în Primărie în urmă cu 4 luni, atunci când și-a preluat mandatul.

”Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei, adică bani care ar fi trebuit plătiți imediat, pe loc, care sunt echivalentul podului peste Dunăre sau al metroului din Drumul Taberei. Mare parte din aceste luni de mandat am petrecut-o pentru a gestiona această situație financiară. A existat riscul ca servicii esențiale să nu poată să fie furnizate. De exemplu, alimentarea cu încălzire a unui cartier, iluminatul public sau chiar transportul public. A existat riscul ca anumite șantiere care funcționează pe bani europeni să fie întrerupte, cu riscul de plăti acei bani euopeni. Am găsit facturi neplătite din primăvara lui 2019 care au fost eșalonate de mai multe ori”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan:Reducem substanțial banii pe festivaluri, târguri, decorațiuni și alte asemenea

În ceea ce privește deciziile care au fost luate până acum referitor la construcția bugetului pe 2021, primarul Capitalei a precizat: ”Am făcut împreună cu viceprimarii și președintele Comisiei de buget schița bugetului pe care o propunem consilierilor generali, care vor da forma finală, adică alocarea financiară pe fiecare dintre direcțiile Primăriei și instituțiile subordonate. (…) Reducem substanțial banii pe festivaluri, târguri, decorațiuni și alte asemenea. Bugetul pentru aceste evenimente a fost în 2019 de peste 200 de milioane de lei. Pentru bugetul pe care îl propunem pentru 2021, este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate pe care e bine să le păstrăm, evident, dacă situația sanitară ne-o va permite. Renunțăm, în acest an la achiziția de autovehicule, nu este o prioritate pentru noi. Nu alocăm bani pentru noi statui. (…) Nu alocăm bani pentru campanii publicitare. În ceea ce privește chestuielile de personal, așa cum am anunțat deja, plafonăm salariile la nivelul anului 2020”.

Nicușor Dan:Vom face o evaluare a directorilor de instituții și în funcție de rezonabilitatea propunerilor financiare

Primarul Nicușor Dan a mai spus că a discutat cu reprezentanții instituțiilor din subordinea Municipalității, cărora le-a cerut ”să propună bugete realiste”. În urma discuțiilor, există două instituții care vor primi de 100 de ori mai puțini bani decât au cerut, a precizat primarul general.

„Sunt instituții din subordine care au propus exact cât le-am dat. Sunt instituții care au propus de 4-5 ori mai mult, adică noi le dăm de 4-5 ori mai puțin, sunt unele către care propunem să le dăm de zece ori mai puțin și sunt două către care propunem să dăm de 100 de ori mai puțin pe bunuri și servicii. Vom face o evaluare a directorilor și parte din evaluare va fi rezonabilitatea propunerilor financiare cu care ei au venit către Executiv și către Consiliul General”, a anunțat Dan.

Totodată, Nicușor Dan a vorbit despre renunțarea la anumite stimulente financiare, dar și sprijin pentru sectorul cultural independent.

”Propun să renunțăm la o parte importantă a stimulentelor financiare, cum ar fi sumele de bani pe care familiile le primesc la 25 de ani de la căsătorie. Propun să păstrăm alte stimulente, cum este cel pentru reducerea abandonului școlar. Este un buget al credibilității pentru că ne-am asumat niște lucruri și să fii credibil înseamnă să faci ceea ce spui. Plătim datoriile, e un mesaj pentru toți partenerii noștri, firme care au prestat pentru Municipalitate și vrem să fim un partener credibil în continuare, avem nevoie de mediul economic. (…) Am propus sprijin pentru sectorul cultural independent. Am propus în buget 3 milioane de lei sprijin pentru cheltuieli curente, sunt teatre independente care au probleme în a-și menține sediile și minima funcționare pe această perioadă de pandemie”, a mai spus Primarul Capitalei.

Ce proiecte de investiție în București anunță Nicușor Dan pentru 2021

”Pe zona de investiții, (…) o pondere importantă a ce vom face în acest mandat va veni din bani europeni. Am propus către Ministerul Fondurilor Europene pentru PNRR proiecte în valoare de 7 miliarde de euro și o parte importantă a activității noastre din acest an va fi pe pregătirea acestor proiecte. Vrem să continuăm investiții importante pentru bucureșteni. În primul rând, pe rețeaua de termoficare: avem lucrări fie începute în acest an, fie pentru care procedura de achiziție este în curs, pentru 53 de kilometri de rețea. (…) Pentru prelungirea Ghengea. (…) Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, avem 12 șantiere deschise și ne mai propunem deschiderea altor 17. Investiții în rețeaua de spitale pe care o gestionăm, în special pe rețeaua de instalații și pe zona de securitate la incendiu. Bani pentru noul plan urbanistic general, bani pentru semaforizare inteligentă și bani pentru digitalizarea Primăriei Capitalei, sistemul de management al documentelor”, a adăugat Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`