Nicușor Dan: Primăria București va intra în incapacitate de plată anul acesta. Singura șansă este ca administrația publică să opereze o restructurare masivă a bugetului (VIDEO)

Nicușor Dan: Primăria București va intra în incapacitate de plată anul acesta. Singura șansă este ca administrația publică să opereze o restructurare masivă a bugetului (VIDEO)

Nicușor Dan a atras atenția că Primăria Municipiului București va intra în incapacitate de plată în acest an dacă administrația publică nu va opera o restructurare masivă a bugetului. Dan acuză actuala administrație că a umflat mult veniturile estimate pe acest an și a precizat că veniturile vor fi cu peste un miliard de lei mai mici decât cheltuielile.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Dacă nu se întâmplă ceva excepțional în 2019, vom fi în situația în care PMB va intra în incapacitate de plată în acest an. Nu e o metaforă! Am spus la un moment dat că, matematic, nu se poate ca RADET să nu intre în faliment în următorii trei ani și, deși părea puțin credibil atunci, lucrul acesta s-a întâmplat.

Avem deja primele semne: avem întârzierea plății către ELCEN, avem proiecte pe care chiar Primăria spune că le amână din cauza lipsei de lichidități, de exemplu acel program de start-up-uri pentru firme din București.

Bugetul Primăriei București e dezechilibrat și veniturile sunt mult mai mici decât cheltuielile.

Avem venituri în ultimii trei ani de aproape 4 miliarde de lei și, pentru 2019, o estimare de 7 miliarde de lei. O să vedem că e total nesustenabil. Pe cheltuieli am avut, în 2016, 3 miliarde de lei, în 2017 – 4,2 miliarde de lei, 4,7 miliarde de lei în 2018. În aceste creșteri intră și creșterea grilei salariale a funcționarilor public. Pentru 2019, bugetul votat de CGMB estimează cheltuieli de aproape 7 miliarde de lei.

Estimarea mea e că dacă lucrurile vor merge în felul acesta, veniturile pe 2019 vor fi sub 4 miliarde de lei, iar cheltuielile nu vor fi sub 5 miliader de lei. Deci o să ne lipsească un miliard de lei. Acest miliard nu există.

E foarte important că cea mai mare parte a veniturilor vine din impozitul pe venit a locuitorilor Bucureștiului. Anul acesta, aceste venituri sunt mai mici cu 500 de milioane de lei față de anul trecut. Nu putem să ne așteptăm ca veniturile totale să depășească 4 miliarde de lei.

Singura posibilitate este ca administrația publică a Bucureștiului să opereze o restructurare masivă a bugetului Municipiului București, în caz contrar singura alternativă e intrarea în incapacitate de plată”, a declarat Nicușor Dan.